Un apartament in stil scandinav

Arhitectii Bogdan Ciocodeica si Diana Rosu, impreuna cu Attila Kim, au decis sa creeze un parteneriat creativ, care s-a concretizat in acest proiect unde aportul fiecaruia s-a declinat in cel mai frumos mod posibil – 67 mp si foarte multe solutii impresionante!

Care a fost bugetul de amenajare?
11.200 euro + T.V.A.

Care a fost conceptul la care v-ati gandit si de ce?
Apartamentul este gandit pentru un cuplu de tineri profesionisti, cu studii medii sau superioare, care este la inceputul carierei. Ne-am imaginat ca locuitorii acestui apartament au calatorit in vacantele lor, au o cultura vizuala dezvoltata si mediul lor de viata joaca un rol important in viata de zi cu zi. Acest cuplu imaginar fiind de o generatie cu noi, putem sa spunem ca ne-am gandit sa facem un apartament in care sa ne simtim bine si noi, sa ne exprime personalitatea si modul nostru de viata.
Un rol important in viata noastra si implicit in viata locuitorilor acestui apartament il are posibilitatea de a munci de acasa. Din acest motiv, spatiile de zi si biroul au fost tratate cu o atentie diferentiata fata de o amenajare unde locuitorii nu isi desfasoara activitatea profesionala de acasa. Am dorit sa realizam un spatiu cat mai functional, o atmosfera calda si familiala. Inspiratia este una nordica, folosind mult material lemnos si culori deschise, toate acestea impreuna cu lumina naturala definind un spatiu strans legat de exterior. Folosirea plantelor in diverse moduri, cu rol functional, cum ar fi ghivecele de plante de mirodenii din bucatarie, sau cu rol decorativ – ierbarele din dormitor – completeaza atmosfera si fac o trimitere directa la parcul de langa.

Cum ati organizat spatiul, la ce trucuri vizuale sau functionale ati apelat?
Organizarea spatiala exprima foarte bine abordarea noastra rationala si arhitecturala. Acest lucru se leaga foarte strans si de abordarea functionalista a designului nordic, inspiratia noastra principala in acest proiect. Inovatia in apartament mizeaza pe rezolvarea flexibila a unor functiuni, care ocupa mult loc fizic si care au utilizare punctuala. Aici ne referim la rezolvarea ingenioasa a zonei de masa cu capacitate de cinci persoane si a zonelor de depozitare.
Masa, amplasata in living, este unul dintre elementele cele mai spectaculoase ale apartamentului. Rezolvarea ei povesteste mult despre tipul de client cu care avem de a face: un cuplu dinamic, cu multi prieteni, care cauta solutiile inovatoare pentru a-si imbunatati mediul lor de locuit. Masa propusa de noi este prinsa pe peretele principal din living si se rabateaza in fata geamului, atunci cand este nevoie de ea. In mod uzual, cand masa nu este folosita, este un element decorativ in camera, o adevarata atractie a amenajarii. Zonele de depozitare au primit de asemenea multa atentie. Am reusit sa gasim o formula de depozitare cu acces rapid chiar si la eventualele echipamente de mari dimensiuni, cum ar fi cortul sau sacii de dormit.
In birou am propus un podium care indeplineste mai multe functiuni: loc de stat utilizand pernele depozitate in zona biroului de lucru, un loc de intins salteaua de yoga, un loc de unde ajungem mai usor la ultimul raft al bibliotecii, dar cel mai important: este locul principal pentru depozitarea obiectelor voluminoase, la care dorim sa avem mereu acces.

Ce functiuni noi ati dat spatiului?
Functiuni noi putem descoperi in fiecare camera in parte. Am incercat sa deconstruim cliseele apartamentelor obisnuite si am propus alternative noi pentru fiecare nucleu functional. Am reconfigurat ideea de dormitor si am exclus din ea mobilierul inalt. Este foarte important ca in momentele petrecute in dormitor, totul sa fie la nivelul inaltimii patului, astfel definind un spatiu aerisit. Am propus un mobilier de depozitare de inaltimea pervazului de la geam, care poate deveni si un loc aletrnativ de stat, de citit in geam, sau un loc de punere in valoare a obiectelor personale la care tinem cel mai mult.
In afara de lambriul de lemn natur, singurele elemente decorative sunt ierbarele special create pentru acest proiect, care aduc parcul in cel mai intim spatiu al locuintei. Contiuam reintrepretarea functionala cu spatiile de dressing si de depozitare special concepute in birou. Eliminarea dressinglui din dormitor ofera o independenta de program, chiar si in momentele exceptionale de program decalat in cuplu.

Ati avut colaborari cu alti designeri sau artisti?
Majoritatea obiectelor din apartament sunt create de noi in special pentru acest apartament. Exista totusi trei elemente pe care dorim sa le refolosim si sa le producem in serie mica: masa pliabila, lampa La Borcan si bibliotecile metalice. Piesele custom au fost realizate chiar de catre noi.
Productia pieselor custom – cum ar fi podiumul de depozitare, mobilierul de dormitor, o parte din mobilierul de bucatarie – a fost supravegheata de catre noi. In aceasta categorie nu as include cele trei piese mentionate mai inainte, ele fiind piese de mobilier de serie mica.

Cine v-a ajutat in acest proiect?
Am avut o colaborare excelenta cu Vertigo Design la realizarea bibliotecilor de tabla expandata, cu Kaustik care a realizat masa rabatabila si cu Delta Design, cu care am realizat toate placarile de pereti, mobilierul pentru dormitor si birou si bucataria. Colaborarea noastra cu aceste firme este una mai veche si faptul ca ne reintoarcem la ei exprima multumirea nostra in calitatea produsului livrat.

Care au fost cele mai mari provocari ale acestui proiect?
Provocarea cea mai mare a fost redefinirea functionala pe care o doream. Apartamentul si locatia ne-au oferit un teren ideal, acestea au fost mai degraba un atu decat o provocare. Provocarea a fost auto-impusa. Poate lipsa fizica a cuplului pentru care am creat aceasta locuinta a fost problema cea mai mare, pentru ca am fost nevoiti sa ne gandim la toate scenariile posibile si nu am putut sa sunam direct si sa ii intrebam.

Fotografii: Robert David

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din elle decoration