Gratis

Am adesea discutii cu Ivan, baiatul meu de 6 ani, cu privire la laptop, telefon sau orice pe baza de ecran. Cand prinde un minut liber intre doua activitati, sau chiar la o oprire la semafor, are tendinta de a-mi cere telefonul.

Gratis

De ce? „Pai ma plictisesc, ce sa fac? „Pai, gandeste-te la ceva…, ii spun mereu, „Sau plictiseste-te… e bine sa te si plictisesti uneori. Sau pune-ti intrebari, in felul acesta vei cauta si raspunsurile!

Ma rog, nu despre parenting vreau sa va vorbesc, ci despre toata goana noastra de a fi mereu in priza si de a face incontinuu ceva care sa ne tina adrenalina sus, un pattern pe care il preiau si copiii nostri si il duc mai departe. Acceleram, acceleram, dar catre ce? Inventam pentru a simplifica si ne trezim ca aceasta simplificare ne duce, de fapt, in derizoriu. Am inceput sa ne uitam la filme facute cu telefonul (!!!), orice om cu un telefon in mana e un fotograf… Scriem mai mult decat citim (social media transforma pe oricine in scriitor, in arbitru etc).

Asadar, in scurt timp, daca o tinem tot asa, vom ramane fara niste industrii vitale, din care pana acum ne hraneam la propriu. La ce bun cinematografie daca filmam atat de usor si noi, cu telefonul, la ce bun cartile daca citim pe Facebook, la ce bun revistele, ziarele, daca ne uitam la selfie-urile unor fete istete si le citim comentariile… Cat despre un Helmut Newton sau Richard Avedon…

Fii serios! Niste filtre manuite cu pricepere isi vor face treaba la fel de bine.

Si gratis! Cat despre copiii nostri, de ce sa ii mai instruiesti, cand pot pescui niste citate motivationale pe care sa le plaseze inteligent in social media, construindu-si un profil de star si traind din imagine? Suna periculos… de aproape de noi.

Dar suntem fericiti ca aceste lucruri se executa rapid si, in special, gratis!

Dorinta de a democratiza si de a primi lucruri gratis este in detrimentul valorii si al calitatii. Tare ma tem ca acest GRATIS va distruge tot ce s-a cladit de calitate, in toti anii acestia, de civilizatie. Nimic de valoare nu este gratis, e doar o iluzie.

PS: In alta ordine de idei, va invit sa cititi relaxat despre filme, arta, moda si alte lucruri de calitate, dar si sa va inspirati dintr-un dosar de vara nostim, in print – pentru ca o astfel de lectura, poate mai anevoioasa decat un scroll pe Facebook, va va lasa mai castigati.

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

www.facebook.com/roxana.voloseniuc

Foto: Dan Beleiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle