ELLE HEALTH: Izvoare Tamaduitoare

E momentul sa ne schimbam perceptia prafuita pe care o avem asupra statiunilor balneare: acestea nu sunt doar locuri in care pensionarii isi petrec vacantele, ci si sursa unor izvoare tamaduitoare, veritabile comori naturale care pot ameliora un numar mare de afectiuni si ale caror efecte sporesc calitatea vietii.

ELLE HEALTH: Izvoare Tamaduitoare

Mi s-a intamplat adesea sa aud vorbindu-se despre statiunile balneoclimaterice cu o bruma de ironie, ca ar fi prea linistite si de aceea ar fi destinate pensionarilor. Dar, analizand afirmatia, imi dau seama ca sunt niste conceptii adolescentine de copii care vor sa mearga la discoteca. Pentru ca, pe masura ce prinde teren trend-ul unui stil de viata sanatos, constatam ca o vacanta in care ai ocazia sa te relaxezi in natura, sa te deconectezi complet si sa-ti tratezi profilactic sau curativ anumite afectiuni nu suna plictisitor, ci chiar foarte tentant.

Iar norocul nostru e ca traim intr-o tara in care statiunile balneare se gasesc la tot pasul, avem peste 30 de localitati binecuvantate cu izvoare tamaduitoare si, pe alocuri, si cu namoluri cu efecte magice!

Interesul meu pentru aceste comori naturale a inceput dupa ce, acum cativa ani, am vizitat Ana Aslan Health Spa de la Eforie Nord, si am asistat la discursul unor medici care povesteau despre beneficiile namolului de Techirghiol si ale apei sarate din acelasi lac. Trebuie sa recunosc ca am fost surprinsa, deoarece eram mult mai familiarizata cu informatii despre namolul de la Marea Moarta.

Iar apoi, soarta a facut ca peste ceva timp sa vizitez Danubius Health Spa, un complex modern din Sovata, in apropierea salinei Praid. Acolo am ascultat mai multe despre puterea vindecatoare a apei si a namolului din Lacul Ursu. Din nou, am fost surprinsa si incantata de ce am aflat, si mi-am dat seama ca, daca ar fi avut aceste resurse o tara care ar fi stiut sa se promoveze, toate statiunile balneare din Romania ar fi fost modernizate si inundate de turisti.

Ce-i drept, in locurile mentionate am avut parte de conditii excelente de cazare si de spa-uri care indeplinesc toate exigentele internationale, deci nu stiu multe despre peisajele dezolante ale unor statiuni balneare, prospere odata, care si-au pierdut din stralucire. Insa fratele meu, spre exemplu, desi e in floarea varstei, e foarte impresionat de statiunea Baile Herculane. Si mi-a spus ca, desi nu sunt conditii de lux acolo, faptul ca poate face niste ritualuri de relaxare in baile excavate de romani acum doua mii de ani, inconjurat de un peisaj superb, e o calatorie in timp si un privilegiu care nu e afectat de gradul de amenajare si confort al zonei turistice.

Citeste continuarea in ELLE AUGUST 2016!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle