ELLE HEALTH: Controversa suplimentelor

Fiecare deceniu are disputele sale. Ani la rand, suplimentele alimentare au fost laudate si s-au creat o adevarata industrie si un business masiv in jurul lor, dar acum se vehiculeaza ideea moderatiei. Iti si spunem de ce!

ELLE HEALTH: Controversa suplimentelor

Acum opt ani, eu insami am trecut prin „perioada oarba, cum o numesc, o perioada (care m-a tinut cativa ani buni) in care luam zilnic cate o doza de suplimente, de la calciu la zinc, vitamine, spirulina, cartilagiu de rechin si mai stiu eu ce. Ideea este ca, zi de zi, ingurgitam cite 5-6 pastilute considerate a fi remediul dezechilibrului. Nu-ti mai spun ce eforturi faceam sa mi le procur, din calatorii, prin prieteni care plecau des in State, s.a.m.d. Asta, pana intr-o zi cand, simtind pericolul dependentei, m-am gandit sa testez singura daca acestea imi aduc vreun beneficiu sau nu.

Pe vremea aceea, in Romania, nu se vorbea de nutritionisti, cum nu se vorbea nici de terapie, nici de meditatie si, ca si acum, eram in urma cu multe! Imediat cum le-am stopat, mi-am facut analize si, la fel, dupa sase luni de pauza. Urmand un regim alimentar similar, deci fara a schimba datele problemei, rezultatele analizelor mi-au indicat ca toate suplimentele pe care le-am tot luat nu mi-au adus mari beneficii. Și atunci m-a lovit! Dar daca nu luam ce imi trebuie, ceva ce sa ma ajute cu adevarat? Și iata cum am realizat ca si eu, alaturi de multi alti romani, probabil, luam suplimente dupa ureche. Iar asta este o problema!

Exista noi studii care au generat o adevarata controversa asupra beneficiilor sau riscurilor la care ne expunem cand luam in exces sau aleatoriu suplimente alimentare. Inainte de Craciun, citeam in The New York Times despre cazul unui adolescent din Texas, a carui stare de sanatate a degenerat, punandu-i viata in pericol si ajungand pe lista candidatilor la transplanturi de ficat, dupa consumul unui concentrat din ceai verde, pe care si-l cumparase pentru promisiunea ca arde grasimile. Am aflat cu stupoare ca in SUA, pentru aproape 20% din pacientii cu probleme la ficat, acestea sunt corelate cu abuzul de suplimente, iar acum un deceniu, statisticile indicau doar 7% din cazuri.

Deci nu mai vorbim de cazuri izolate, ci se discuta in procente, iar asta devine ingrijorator. America va fi mereu un reper, un motor al acestei industrii, pentru ca acolo se desfasoara cele mai multe studii pe subiect si tot americanii sunt si cei mai mari consumatori. Se pare ca ei cheltuiesc aproximativ 32 de miliarde de dolari, anual, pe suplimente, desi, de la crearea lor si pana in ziua de azi, beneficiile nu sunt demonstrate stiintific decat pentru putine, foarte putine suplimente. Apropo, in istoria nutritiei, s-a vorbit prima oara de suplimente multivitaminizate si multimineralizate dupa 1934, cand Carl Rehnborg a devenit pionier odata cu formularea primelor pastile care sa regleze insuficientele regimului alimentar. Asta dupa ce a petrecut cativa ani in China, in anii 20, analizand diferentele dintre cei care traiau la sat si cei de la oras, unde fireste ca se consumau mai multe grasimi, sare si zahar. In China, i-a venit ideea ca oamenii isi pot imbunatati viata printr-un aport nutritional care sa suplineasca regimul alimentar. El a creat o supa din ingrediente locale, a facut un soi de experiment acolo, printre cunoscuti si localnici, si odata intors in acasa, a trecut la analize laborioase, inaugurand primul laborator de cercetare, in California.

De atunci si pana in prezent, productia de suplimente alimentare, sub diverse forme (prafuri, pastile, tablete etc.), a devenit un business ravnit si competitia s-a dovedit a fi sanatoasa, pentru ca formulele se imbunatatesc de la an la an, extrasele sunt prelucrate constiincios, dupa normele legii, culturile sunt organice (sau mai bine spus 100% organice) si pana si etichetarea trebuie sa fie precisa pentru a informa cat mai corect si direct consumatorul.

Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE Aprilie 2014!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle