ELLE HEALTH: SUB PRESIUNE

Societatea moderna pune o presiune foarte mare pe femei, care trebuie sa joace in mod simultan tot felul de roluri pentru a fi apreciate. Lavinia Gogu se intreaba daca merita sa te supui acestor rigori sociale pentru a fi acceptata si, mai ales, iubita.

ELLE HEALTH: SUB PRESIUNE

Alarma e pe snooze de o ora, ca in fiecare dimineata. Pentru a ma trezi, ma amenint si ma consolez de una singura. La ore matinale creierul meu isi doreste mult mai mult somn decit succes profesional, sentimental, financiar sau alt gen de compensatii pentru eforturi sustinute, dar pina la urma din aceasta lupta iese invingatoare vocea constiintei: „Te trezesti pentru ca trebuie!“. Si ma ridic din pat ca sa incep ziua pe care stiu ca nu o voi incheia pina n-o sa-mi consum si ultima picatura de energie. Insa de multe ori, seara, cind pun capul pe perna ma simt prea implicata in viltoarea evenimentelor de peste zi ca sa ma detasez spre lumea viselor, asa ca fac bilantul activitatilor care mi-au umplut timpul pina la refuz. Foarte rar ajung sa ma intreb daca alegerile mele sint chiar ale mele. Daca este vreo urma de impuls personal in viata mea, sau traiesc incercind sa respect niste rigori sociale, ca un soricel de laborator care alearga pe banda. Ca un nebun care incearca sa umple o galeata gaurita. Ca o marioneta ghidata de vocile parintilor, ale mediei si ale persoanelor (adica personajelor) care mi-au servit drept modele.

Aruncind o privire asupra preocuparilor mele si ale persoanelor din jur am ajuns sa cred ca presiunile sociale care apasa pe umerii femeii moderne depasesc orice limita. Bineinteles, trebuie sa fii educata, pentru ca „informatia este putere“, dupa cum spunea Sir Francis Bacon prin Evul Mediu. Avem nevoie de MBA-uri, doctorate si alte confirmari scrise ale valorii noastre intelectuale. Capacitatea de a fi autodidact este ignorata complet. Apoi, trebuie sa ai o cariera de succes sau cel putin un job care iti place ca sa nu intri in tagma loser-ilor.

Sa nu mai spun ca trebuie sa fii impecabila din cap pina in picioare ca sa nu fii categorisita drept delasatoare – sa fie clar, daca ti s-a rupt o unghie nu mai poti sa te afisezi in public, mai bine fara manichiura decit cu una neingrijita. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa fii prea eleganta, caci atunci pari ostentativa si dependenta de atentie. Un corp necizelat de antrenamente de fitness iti tradeaza latura de couch potato, iar colaceii de pe abdomen denota ignoranta – chiar nu ai cunostinte de nutritie?!

Toate ca toate, dar cind vine vorba de viata sociala, lucrurile se complica. Nu ai prieteni? In mod sigur, esti introvertita, e ceva in neregula cu tine. Ai prea multi? Esti superficiala si gata! Nu esti casatorita, nu ai copii sau nu vrei? Egoisto! Nu ai stofa domestica, poti sa treci la loc in banca ratatelor. Iar de ti se destrama casnicia sau copiii o iau pe cai gresite, normal ca e tot vina ta. Nu e ordine in casa? Probabil e haos si in capul tau. Sau, poate, iti place sa faci curatenie? Ei bine, atunci esti o maniaca! Dar trebuie sa fii mereu zimbitoare, toleranta, feminina, fidela, altruista, plina de compasiune si vesnic epilata. Ajunge! Cred ca ai inteles la ce gen de presiuni ma refer.

Citeste continuarea in ELLE Septembrie 2012!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle