Feli despre Maria Tănase: „A fost dragoste la prima vedere. O iubesc atât de mult, e inexplicabil”

 Cel mai recent album al lui Feli, “Feli din poveste” are puternice influențe tradiționale românești, iar asta se datorează în mare parte admirației pentru Maria Tănase, aceasta fiind cea mai mare sursă de inspirație a artistei.

Feli despre Maria Tănase: „A fost dragoste la prima vedere. O iubesc atât de mult, e inexplicabil”

Feli este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate cântărețe ale momentului. E imposibil să deschizi un post de radio și să nu auzi ultima sa piesă Când răsare soarele'. Însă succesul de care se bucură astăzi ascunde în spate mulți ani de muncă, devotament și o pasiune incredibil de mare pentru muzică. Pasiune pe care a descoperit-o încă din adolescență, când făcea parte din trupa Aliens. A experimentat o mulțime de genuri muzicale, plecând de la pop-rock și ajungând în sfera hip-hop, colaborând cu nume importante precum Grasu XXL, Puya sau Guess Who.

2012 avea însă să fie anul definitoriu pentru cariera sa. Participarea la Vocea României a făcut-o cunoscută publicului larg și i-a adus notorietatea pe care o merita. Așa l-a cunoscut și pe Smiley, iar trei ani mai târziu s-a alăturat echipei HaHaha Production, pe care acesta o conduce. Albumul de debut, Eu sunt Feli' s-a bucurat de succes, hit-urile Cine te crezi?', 'Creioane colorate', Timpul' sau Acasă' ajungând nu numai în topuri, dar și la inimile oamenilor. Iar asta s-a întâmplat fiindcă Feli este un artist complet, sensibil și vulnerabil, dar în același timp cu o forță incredibilă, care reușește să cucerească scena de fiecare dată.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Cel mai recent album al cântăreței, Feli din poveste', este un proiect muzical inedit, pop-urban cu influențe tradiționale românești, care dezvăluie pasiunea acesteia pentru folclor. Cea mai mare sursă de inspirație o reprezintă Maria Tănase, pentru care Feli are o admirație profundă, după cum chiar ea mărturisește: Nu știu de unde vine dragostea mea pentru Maria Tănase. Eu nu am trăit niciodată dragoste la prima vedere, dar cred că asta înseamnă. Pentru mine Maria Tănase a fost dragoste la prima vedere, în absolut tot ce ține de artă. Cred că ea m-a făcut cumva să simt atât de puternic dragostea față de folclor. Mă ia o oarecare emoție atunci când vorbesc despre ea, aproape că nu-mi mai găsesc cuvintele. O iubesc atât de mult, e inexplicabil. Mă regăsesc atât de mult în dorința ei. Muzica ei, faptul că iubea atât de tare ceea ce făcea și nu punea niciodată pe primul loc banii. Cumva trăim la fel. Acum o să par o ciudată care o aduce pe Maria Tănase în prezent, dar e prezentă în viața mea, pentru că e o inspirație continuă.'

Maria Tănase este probabil unul dintre cei mai mari artiști pe care țara noastră i-a avut. A fost supranumită „Pasărea măiastră', „Privighetoarea' sau „Edith Piaf a României', însă poate niciuna dintre aceste sintagme nu surpinde într-adevăr valoarea și calitățile acesteia. Dincolo de partea artistică, povestea ei personală stârnește și azi admirație, dar și curiozitate. Citeam la un moment dat că erau concerte în care efectiv câștiga atât de mult încât, cum ieșea din sală, împărțea bani tuturor și de multe ori pleca acasă fără niciun ban. Dar fericită. Și pentru mine asta contează cel mai mult', spune Feli.

Și probabil ăsta este un alt lucru, pe lângă dragostea pentru folclor, pe care cele două îl au în comun. E o bucurie și că cinci oameni, și că 5.000 îmi ascultă muzica. Făcând o paralelă cu Maria Tănase, fără să mă compar cu legenda, cumva dragostea mea față de muzică e necondiționată, nu contează banii, nu contează faima. Astea bineînțeles că vin la pachet, dar pe primul loc este muzica, este arta. Cred că de aici vine și dragostea mea față de Maria, fiindcă iubea muzica necondiționat, era pur și simplu muzică și atât.'

Pe lângă faptul că a fost un artist desăvârșit, Maria Tănase a fost o femeie puternică, asumată și care și-a trăit viața după propriul plac, chiar dacă asta i-a adus de-a lungul vremii multe critici. A avut parte de iubiri pătimașe încă din adolescență, când s-a îndrăgostit de un medic, cu care a rămas și însărcinată. Apoi a urmat relația cu Constantin Brâncuși, cu un spion francez, dar și cu Clery Sachelarie, cu care a fost căsătorită timp de 13 ani. Eu o simt pe Maria Tănase foarte puternică, și eu mă simt pe mine foarte puternică. Cumva poate m-a ajutat că eram fata din gașca de băieți când eram mică, dar și libertatea pe care am primit-o din partea părinților, că au avut încredere în mine. Mă simt o femeie puternică în industria asta, prin simplul fapt că aleg să nu am nicio mască, ceea ce mi se pare eliberator pentru un artist, să nu trebuiască să își pună măști. Să spui, uite, asta sunt eu: sunt puternică, sunt și vulnerabilă, sunt și sensibilă, sunt și copil, dar sunt și feminină, pisicoasă, cum vrei tu. Și cred că așa era și ea', concluzionează Feli.

Citește și:
Andreea Bălan despre reuniunea Andre: A fost o muncă titanică'

Foto: Instagram (@felidonose)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video