Doliu în lumea filmului românesc. Apreciata actriță Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Actrița Luminița Gheorghiu a murit. Era cunoscută pentru roluri din filme precum "Moromeţii" sau "Moartea domnului Lăzărescu".

Doliu în lumea filmului românesc. Apreciata actriță Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Doliu în lumea filmului românesc. Apreciata actriță Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani. Luminița Gheorghiu cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii”, „Moartea domnului Lăzărescu” sau „Poziţia copilului”.

Luminiţa Gheorghiu s-a născut în 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”. Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea.

Două decenii mai târziu, a fost premiată la nivel internaţional pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles, scrie digi24.

Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani. Ea a mai jucat în „Autora”, „După dealuri” şi „Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea. Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum „Poziţia copilului” şi „Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul „Cuscrii”.

Oana Pellea a transmis un mesaj impresionant pe contul ei de Facebook după aflarea veștii că Luminița Gheorghiu a murit.

„Enormă actriță și un om excepțional.
A fost una dintre cele mai minunate ființe.
A fost una dintre cele mai puternice femei pe care am avut onoarea sa le cunosc.
Am admirat o și…o iubesc!
Drum bun și să te odihneasca Dumnezeu, Luminița Gheorghiu.
Condoleanțe familiei.”

Citește și:
Liviu Teodorescu s-a căsătorit cu iubita lui din liceu. PRIMELE IMAGINI de la cununia civilă

Foto: hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people