Uzbekistan, inima Asiei

Haremuri, caravanseraiuri, madrasse, oras-muzeu pe Drumul Matasii. De la Hiva cea feroce si Samarkand, atit de indragita de Alexandru cel Mare, pina la mistica Buhara, tara lui Timur este si astazi o rascruce de drumuri ale lumii.
 

Hiva: feroce, mistica, barbara

Cindva mistica si cintatoare de psalmi, avind 44 de madrasse (scoli teologice islamice), Hiva moderna isi recupereaza astazi propriul trecut islamic (uzbecii sint sunniti). Vazuta din Moscheea de Vineri, Hiva pare mai sfinta. In timp ce ma pierd in curtile madrasselor, remarc austera sobrietate a locurilor. Un detaliu: peste tot, oriunde, in palatele princiare, in moschei, observ constanta prezenta a doua porti alaturate. „Tot ce intra trebuie sa poata iesi, iar viata e ca o casa cu doua usi”, scria poetul Omar Khayyam, care s-a oprit si in Hiva.

Dar usurimea celebrelor sale catrene nu a lasat alta urma in Hiva. Istoria Hivei are, de fapt, pagini insingerate si demonice. „Viata sub conducerea hanilor era presarata cu executii superficiale si arbitrare. Oaza din Hiva a fost dintotdeauna cea mai barbara zona din Asia Centrala. Pentru europeni, sa ajungi pina in Hiva era dificil si anevoios, iar sa pleci era aproape imposibil. Mai ales la sfirsitul secolului al XIX-lea, cind hanatul Hivei (si al Buharei) a devenit obiectul a ceea ce a ramas cunoscut in istorie ca Marele Joc, un fel de razboi rece avant la lettre intre Marea Britanie si Rusia pentru hegemonie in Asia: un teatru al umbrelor cu spioni britanici si oficiali taristi care au fost trasi in teapa, decapitati sau aruncati sa putrezeasca printre gindaci si capuse gigant in inchisorile hanilor care se distrau pe seama acestor candidati naivi”, ne explica Natasa Grisina.

Si astazi inca se poate observa atmosfera de opereta in care s-a adincit orasul in secolul al XIX-lea, pina la venirea bolsevicilor. Pe strada principala, printre chioscuri cu suveniruri, cu bauturi racoritoare si plov (omniprezenta mincare nationala din orez cu miel, ardei iute, coriandru si chimen), se ridica simbolul arhitectural al Hivei, minaretul lasat pe jumatate neterminat, Kalta Minor, imbracat in mozaic in nuante de albastru, atit de gros incit seamana mai degraba cu un butoi decit cu un minaret. Daca orasul Samarkand a devenit celebru pentru lumina aurie opalescenta, Hiva la apus se coloreaza in roz, intr-o lumina metafizica. E Uzbekistan cu adevarat inima pierduta a Asiei, dupa cum sustine cel mai mare scriitor de calatorie, englezul Colin Thubron? In lumina zorilor de culoarea ambrei, am parasit orasul Hiva pentru a porni pe un drum drept de 500 de kilometri, batut de vinturi.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din turism