Test de fidelitate – fata in fata cu job-ul ideal

Se spune ca in Univers, undeva, exista pentru fiecare dintre noi jumatatea perfecta. Pe care s-ar putea s-o gasim. Sau nu... Eu cred ca, undeva in Univers, exista pentru fiecare dintre noi si job-ul perfect. Doar ca unii dintre noi nu l-au descoperit inca.

Test de fidelitate – fata in fata cu job-ul ideal

Daca ati cistiga un milion de dolari ati mai veni a doua zi la lucru?” era intrebarea pe care, intr-o buna dimineata, un post de radio o adresa ascultatorilor. Hmmm… m-am intrebat si eu, in timp ce dadeam a treia tura in jurul Pietei Victoriei in cautarea unui loc in care sa-mi las masina. Oare eu ce as face? Pina am reusit sa parchez am aflat ca cei mai multi si-ar da a doua zi demisia. Si ar trai din dobinda sau ar investi banii in ceva profitabil. Insa au existat si suficienti ascultatori care au declarat, nonsa­lanti, ca n-ar renunta sa-si exercite in continuare profesia. Pina la urma, m-am gindit eu, asta inseamna sa iubesti cu adevarat ceea ce faci. Cu alte cuvinte, sa ai un fler extraordinar sau sa-ti cunosti extrem de bine abilitatile si cali­tatile atunci cind declari ca „te vei face” profesor, doctor, inginer, PR-ist sau freelancer. De aceea m-am intrebat: n-ar fi mai simplu sa existe, undeva, un test care sa ne spuna la ce sintem buni? Ce abilitati avem si ce aptitudini de comunicare posedam? Ca sa nu gresim, sa nu facem un milion de incercari pina sa gasim slujba perfecta.

Asa ca m-am decis sa-mi fac un test de fidelitate (de cariera). Zis si facut. Si, timp de citeva zile, agenda mea a fost pli­na de termeni ca „assessment center”, MAPP, CPI si numere de telefon ale specialistilor in resurse umane, colegii au fost chinuiti („dornici sa ma ajute”, spun ei) cu rugaminti de a intra in jocul meu cu testele, iar masa mi s-a aglomerat usor-usor de printuri cu si despre orientarea profesionala. La sfirsitul saptaminii, primesc de la Carmen Iorgulescu (Senior Consultant, Plus HR Solutions) un sms: „Draga mea, evaluare corecta = testare psihologica + assesment center + interviu individual structurat pe competente”. OK, am inteles. Nu e suficient un simplu test pentru a afla care ar fi job-ul tau ideal.{i daca dupa ce l-ai gasit, l-ai abandona atit de usor. Dar sa incepem cu primul pas.

Despre mine, fata in fata cu job-ul

Pentru ca un astfel de „elle a incercat” in varianta test de cariera (da, Lioara, trebuie sa recunosc, e mult mai putin amuzant decit impachetatul in ciocolata) n-are nici un haz de una singura, mi-am invitat colegele sa mi se alature. Am testat, prima data, sis­temul MAPP (Motivational Appraisal of Personal Potential – un test folosit in SUA de citeva ze­ci de ani in cadrul proceselor de recrutare si orientare profesionala, a­dus si in Ro­mania). „Ti­za” Alinuta a fost prima care si-a luat inima in dinti. Verdictul? „M­da, pe-aproape. Zice ca imi plac activitatile creative, ca ma inteleg bine cu oamenii si ca imi place sa lucrez cu masini si utilaje de mare tonaj (!). De unde or fi scos-o si pe asta?”, ride ea amuzata. Crina e sceptica: „De ce n-am mai multe optiuni intre care sa aleg?”. In final, insa, se regaseste in mare parte in descrierea pe care testul i-o genereaza. „Mai putin par­tea cu detaliile verbale. Cum adica nu retin detaliile verbale? Ba din contra…”, protestea­za ea indignata. Pentru ca am vrut sa aflu si parerea unui barbat, am apelat la un prieten, Daniel (inginer in devenire). „Am intrat pe www.mapp.ro. Uite rezultatele. Stii, scrie prea multe despre mine. N-am rabdare sa citesc tot. Citeste tu”, vine mesajul pe mail dupa vreo 10 minute. „Are o buna abilitate de a-si aminti, identifica si folosi anumite detalii exacte. (…) Are preferinte analitice, inovative, de cerce­tare si descoperire…” OK, mi-am spus. Pe-a­proa­pe. Insa cu siguranta nu e „pasionat de poezie sau predarea literaturii”! Pina la urma, cit de greu poate fi?

Asa ca am renuntat la „cobai” si am completat si eu chestionarul. „Alina prefera sa se asocieze cu alti oameni, din punct de vedere social, orga­ni­zational si recreativ. Manifesta interes pentru lucrul pe baza de proiecte planificate, organizate si completate. (…) interes pentru a se exprima, la nivel profesional, prin intermediul scrisului si comunicarii creative…” (Pina aici e perfect, asa ca am decis sa ma opresc. Pina la urma, si Lioara va arata doar rezultatul „de poza” al unui tratament cosmetic, nu si etapele mult mai chinuitoare ale dermoabraziunii!) Asta a fost usor. „Diagnosticul” va fi mai greu de suportat – pentru ca orice test, pentru a fi relevant, trebuie urmat de o interpretare „persona­lizata” si o discutie fata in fata cu consilierii HR. „Analizind profilul, putem observa o orientare puternica spre oameni, medii care presupun libertate de exprimare si creare, posibilitatea de a relationa, de a desfasura in ge­neral activitati in care sint implicati si alti oameni”, imi trimite primele concluzii Liviu Constantinescu, Manager Executive Search Division, HART (agentia de resurse umane care a adus sistemul MAPP in Romania). (Uf! Am scapat usor deocamdata. Sau Liviu doar n-a vrut sa ma supere?) „O munca rutiniera ar fi demotivanta. De exemplu, o ca­riera in domeniul contabil ar fi total nepotrivita…” Stiam eu!!! (Dar domeniul vinzarilor nu e deloc pe placul meu, oricit ar spune consilierii ca as putea face asta…)

Compatibilitatea perfecta?

Ce inseamna, pina la urma, un test de evaluare a competentelor unui individ? Sau cit de mult pot influenta astfel de teste directia in care ne indreptam la un moment dat cariera? „De exemplu, un test ca MAPP ne va ajuta sa identifi­cam zonele profesiona­le potrivite noua si sa evitam situatia in care pierdem un numar de ani intr-o activitate care nu ne aduce satisfactie, pina la a ne da seama ce ni se potriveste”, spune Alexandra Urseanu, Account Executive Career Management Solutions, HART. „Cu cit avem mai devreme aceste informatii, cu atit putem face mai repede miscarile de dezvoltare a carierei”, continua ea. Asa e: in timpul liceului mi-as fi dorit sa am si eu, asemenea tinerilor din serialele americane, un „indrumator/psiholog” care sa ma ghideze in alegerea unui viitor job. Acum, mai ales institutiile universitare au un astfel de centru de orientare profesionala (exemplu: ASE). „Testele de orientare profesio­nala sint foarte utile mai ales atunci cind sint folosite in etapele initiale de consiliere in cariera”, spune Andreea Calin, Senior Human Resources Consultant la AIMS Human Capital Romania. „De cele mai multe ori ofera informatii punctuale despre anumite modalitati de abordare a sarcinilor, detaliilor, informatiilor, relatiilor interpersonale care trebuie veri­ficate si validate intr-o discutie fata in fata”, explica ea.

Cu alte cuvinte, rezultatele unor astfel de teste – indiferent daca le faci atunci cind ai 18 ani sau cind ai 28 si ti-ai dat seama deja ca ceea ce faci nu e visul tau de-o viata – nu trebuie luate ca litera de lege, insa nici nu trebuie ignorate ca un horoscop din ziar (care, intr-o anumita zi a saptaminii, intr-o masura destul de mare, s-ar putea sa se potriveasca oricui il citeste…). Un lucru e cert: nu exista compatibilitate perfecta. Si nici raspunsuri 100% garantate. „Niciodata sa nu te bazezi strict pe rezultatele unui singur test. Trebuie sa iei in calcul mai multe elemente. In primul rind, rezultatele generate de un chestionar pot fi luate ca punct de reper, si pe baza lor sa se construiasca diverse ipoteze, care apoi sa fie aprofundate si testate in cadrul interviurilor individuale sau prin alte instrumente. Plus ca trebuie sa ai grija: diferenta de realitate este si mai mare daca interpretarea testului este generata automat de un soft. Cit de multe nuante poate surprinde un «robot»?!”, spune Carmen Iorgulescu. Care imi da si un alt exemplu: CPI (California Personality Inventory), un alt test des utilizat in Româania. Ches­tionarul este bazat pe un soft de calculator care, in functie de anumite raspunsuri, gene­reaza scorurile, profilul grafic si o caracterizare „robo­tizata” a subiectului. „Consider ca este o mare greseala ca aceste interpretari sa fie luate ca atare. De exemplu, un punctaj foarte mare la scala «toleranta» nu inseamna ca persoana respectiva este neaparat deschisa, toleranta si lipsita de prejudecati, ci, daca este corelat cu un scor ridicat pe scala «impresie buna», poate sa insemne, de exemplu, ca persoana respectiva nu-si dezvaluie cu usurinta adevarata perso­nalitate si ca se poate ascunde sub o masca”, spune consultantul Plus HR Solutions. Bineinteles, exista si alte metode de testare a compatibilitatilor in cariera: dupa un search amanuntit pe net remarc ca americanii prefera assessment center-urile, un fel de „locuri de joaca pentru adulti”. Assessment-ul se des­fasoara pe parcursul a mai multe ore – intre 4 si 8 ore – si include diverse sarcini de lucru, prezentate sub forma de discutii (in grupuri de dimensiuni mai mari sau mai mici, cu sau fara un lider), studii de caz, jocuri de rol, prezentari individuale de proiect. Atentie insa: toate aceste activitati sint observate atent de catre niste auditori, situati in colturile incaperii, care isi noteaza, pe masura ce candidatii evo­lueaza, date despre modul de prezentare si despre capacitatile lor de conducere sau negociere. Iar concluziile acestora vor fi cumulate si analizate, rezultind un „profil final”. Inchipuiti-va un fel de Big Brother corporatist.

In loc de concluzie

Poti sa te bazezi doar pe rezultatele unui test ca sa-ti alegi cariera? Nu. Dar poti sa-l vezi ca pe un mijloc util de a elimina toate variantele ca­re nu sint deloc (sau aproape deloc) potri­vite. Pot angajatorii sa se bazeze total pe un astfel de test cind isi aleg angajatii? Ar putea, dar ni­meni nu poate garanta ca solutia e 100% viabila. „Relevanta lor este reala in contextul consilierii in cariera si doar in masura in care informatiile sint asezate in context”, subliniaza Andreea Calin. „Ne pot ajuta sa intelegem ce alegeri ne vor aduce satisfactie si ne vor ajuta sa ne dezvoltam in cariera potrivita”, spune Alexandra Urseanu. i, ca sa ma intorc la intrebarea initiala: am facut bine cind mi-am ales meseria? Testele zic ca, in mare masura, da. Eu sint incintata de ceea ce fac. M-as intoarce la birou daca as cistiga un milion de dolari? Probabil ca… da. Dar inca n-am cistigat. Asa ca mai am timp sa ma razgindesc, nu?

Alina Aliman

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle