Muzica inainte de toate, de Alex. Leo Serban

Ce pastram dintr-un an care s-a in­cheiat? O gramada de fleacuri, cel mai adesea. Ni se pare ca totul are importanta, pentru ca fiecare lucru ne aminteste ceva trait. Eu va propun sa luati cu voi, in 2001, putina muzica. Instalati-va comod in fotoliu, lasati capul pe spate si patrundeti-va de frumusetea unei casete sau a unui CD.

Muzica inainte de toate, de Alex. Leo Serban

Atunci cind muzica este a unui film, impuscati doi iepuri: banda sonora (soundtrack-ul) poate fi o introducere placuta in lumea acelei pelicule sau va poate transpune in starea avuta cind ati vazut filmul…

Cum nu sint sanse de a gasi pe ecranele noastre doua din marile succese ale lui 2000 („Dancer in the Dark“ al danezului Lars Von Trier, Palme d’Or la Cannes, si „Magnolia“ americanului Paul Thomas Anderson, Ursul de Aur la Berlin), o solutie la indemina este de a va procura mu­zica originala.

„Selmasongs“ (cintecele lui Björk de pe soundtrack-ul lui „Dancer in the Dark“, in care interpreteaza chiar rolul Selmei) au aparut pe CD si contin citeva din cele mai interesante compozitii scrise vreodata pentru cinema (una dintre piese – „I’ve Seen It All“ – este cintata impreuna cu Thom Yorke de la Radiohead). Majoritatea sint in obisnui­tul „stil Björk“, insa acum se joaca cu orchestratia (harpe, viori) specifica musical-urilor.

Cintecele lui Aimee Mann din „Magnolia“ (disponibile pe caseta) sint la polul opus: melancolice, la fel de obsedante ca ale lui Björk, dar mult mai senine. Doua piese sint absolut superbe: „Wise Up“ si „Save Me“. „Salvati-le“ din harmalaia anului trecut si veti incepe noul an in cea mai buna dintre lumile posibile!

Articol publicat in ELLE Ianuarie 2001
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle