Pardoseli – indrumar… psihologic

Parchetul, marmura sau mocheta din sisal pe care calci in fiecare zi nu sunt finisaje. Sunt principalul element decorativ al incaperii, capabil sa iti strice sau sa iti insenineze ziua. De aceea, alegerea pardoselii cere si o doza de autocunoastere.

Lista, evident, poate continua la nesfarsit, pentru ca, odata ales materialul, urmeaza delicata diferentiere dupa textura, dimensiuni, imbinari, nuante. Atentie mare! Atunci cand alegi din catalog sau cu o mostra de un metru patrat in fata, e greu sa realizezi ce diferenta imensa va face in realitate un detaliu aparent nesemnificativ.

Exista cateva reguli facute pentru a fi incalcate, evident, dar care te pot ghida la inceput.

  • Unu: alege acelasi material pentru cat mai multe incaperi ale casei.
  • Doi: tine cont de proportii-placile mari nu fac o camera mica sa para mai mare, dimpotriva (de exemplu, pentru un grup sanitar minuscul, eu as alege un mozaic, atat pentru pardo­seli, cat si pentru perete).
  • Trei: nu te gandi la ceea ce trebuie sa fie pe jos, ci la ceea ce ti-ar placea sa privesti; apoi imagineaza-ti piciorul tau gol calcand pe acea suprafata; iar, la final, ia in calcul potentialul distructiv al petrecerilor cu multe tocuri-cui ori obiceiul copilului de a intra cu rolele in casa, eventual catelul nazdravan-pe scurt, tot ceea ce tine de obice­iurile familiei tale. si gaseste calea de mijloc!

Cum alegi gresia potrivita?
In functie de spatiul in care vrei sa o montezi: interior, exterior, trafic moderat sau intens, umiditate-caz in care e bine sa eviti finisajele prea lucioase etc. Gresia portelanata este cea mai rezistenta, nu numai la factori de mediu, ci si la presiune mare ori la abraziune, ceea ce face sa isi pastreze aspectul. Gresia portelanata rectificata este rezultatul unui proces suplimentar de finisare care face posibil montajul fara rosturi (asemanator marmurei).

Parchet sau dusumele?
Dusumelele au un aspect rustic, brut, inspira rezistenta si caldura. Parchetul e varianta mai cizelata, mai eleganta, mai prelucrata. si, evident, mai copiata, deoarece nu e cazul sa ne amagim ca parchetul laminat are vreo legatura cu pardoselile din lemn. Dar, revenind, la cele doua variante in discutie, incaperile mai mari vor arata spectaculos cu dusumele late, eventual lungi de la un perete la altul (preferatele mele, pe www.dinesen-gulve.dk). Parchetul, in schimb, cunoaste un numar urias de monturi si nuante, ceea ce il face mai adaptabil la decor.

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din elle decoration