ELLE SPECIAL: WOMEN IN GREEN

Lupta pentru o planetă curată, cu o climă apro-piată de cea pe care o știam, are în prim plan o serie de femei a căror muncă ne inspiră să facem schimbări în viața de zi cu zi și ne ajută să devenim mai responsabile.

ELLE SPECIAL: WOMEN IN GREEN

Apărătoarea climei

Considerată de mulți ca una dintre cele mai puternice femei din știință din lume, Christiana Figueres a fost arhitecta-cheie a Acordului de la Paris, în timp ce servea drept responsabilă ONU pe acest domeniu, din 2010 până în 2016. Dar Figueres, născută în Costa Rica, al cărei tată a servit în trei mandate ca președinte al țării, nu s-a oprit aici. Astăzi ea conduce Mission 2020, o comunitate globală care susține eforturile făcute de țări pentru a reduce emisiile de gaz. Scopul? Un punct de cotitură în felul în care abordăm clima la nivel global. Pentru Figueres, combaterea încălzirii globale nu este doar despre mediu, este un drept fundamental al omului.

ELLE: De unde a venit interesul tău pentru mediu?
Christiana Figueres:
De la părinți. Au fost activi, au vorbit despre necesitatea de a proteja ariile naturale din Costa Rica, au dezvoltat politici care să susțină asta. Am crescut într-un context foarte conștient de mediu, iar eu și fratele meu îl însoțeam în campanii, când eram copii, în toată țara.

ELLE: Când ți-ai dat seama că trebuie să lucrezi în această zonă?
C.F.
: Unul dintre locurile pe care le-am vizitat când eram mică a fost Monteverde – o pădure tropicală locuită de o frumoasă broscuță verde, care se găsea doar în acea regiune. Când s-au născut fiicele mele, am vrut să le duc să o vadă, dar specia nu mai exista. Asta m-a făcut să mă îngrijorez. Planeta pe care fiicele mele o moșteneau de la mine era doar în parte planeta pe care eu am moștenit-o de la părinții mei.

ELLE: Care sunt principiile de bază din spatele activității tale?
C.F.:
Să susțin toți jucătorii care influențează schimbarea în bine a climei, astfel încât să ajungem la un punct de cotitură în ceea ce privește emisiile de gaze care contribuie la crearea efectului de seră. Suntem pe o traiectorie ascendentă și trebuie să începem să le scădem, din 2020. E foarte dificil, dar nu imposibil. Sunt hotărâtă să profit de acest moment, atât în sectoarele care se descurcă cu acest aspect, cât și în cele care au parte de dificultăți.

ELLE: Cum s-au schimbat abordările pe parcursul carierei tale?
C.F.:
Ce s-a schimbat este impactul pe care ecosistemele îl au asupra umanității. Planeta nu se bazează pe noi, noi ne bazăm pe ea. Ce se întâmplă acum este că umanitatea deține controlul asupra destinului planetei pentru prima oară. Avem capacitatea să schimbăm lucrurile, și cu asta vine o mare responsabilitate. Nu putem să ne prefacem că nu vedem. Dacă nu de dragul planetei, măcar de dragul generațiilor viitoare, care au același drept la condiții de viață stabile și decente cum avem și noi. Aspectul acesta care ține de drepturile omului mă motivează cel mai tare. Mi-ar plăcea să ajungem într-un punct în care lumea ar fi suficient de conștientă încât să schimbe drumul pe care îl parcurgem, și pentru asta, din fericire, nici nu e nevoie de întreaga populație.

ELLE: Care e cea mai bună modalitate de a comunica despre mediu?
C.F.:
Depinde cu cine vorbești. Dacă cineva își câștigă traiul din agricultură, nu trebuie să spui mult – ar ști tot dinainte –, dar ar fi o conversație interesantă, pentru că acești oameni și-ar da seama că efectele pe care le experimentează ei nu sunt specifice unei singure regiuni, ci globale. Ar fi o revelație și i-ar face și mai responsabili. Ar fi o chestiune foarte diferită dacă ai vorbi cu oamenii care trăiesc în insulele din Pacific și care luptă zilnic pentru supraviețuire. Apa sărată s-a infiltrat în rezervele de apă dulce ale insulei, multe case sunt construite pe un sol care nu le mai poate susține, iar ei știu că vor trebui să își părăsească locuințele, poate și insula. Asta e o situație foarte diferită față de cea a unor persoane care au observat schimbări când vine vorba de ploaie sau de temperatură, sau de cei care trăiesc în orașe. O conversație despre schimbarea climei trebuie să se bazeze pe realitatea situației prin care acea persoană trece.

ELLE: Cum sunt generațiile mai tinere?
C.F.:
Este o mare divizare între generația mea și generațiile mai tinere, când vine vorba despre a tolera consecințele negative și lipsa de responsabilitate socială și de mediu. Deseori vorbesc cu persoane care sunt CEO ai unor companii care îmi spun că, dacă vor să atragă cele mai bune minți din domeniu, trebuie să fie companii de încredere și responsabile, pentru că altfel tinerii nu lucrează cu ei. Cred că e fantastic.

ELLE: La nivel personal, cum ajuți mediul în viața de zi cu zi?
C.F.:
Depinde unde trăiesc. Când locuiam în Germania, aveam o mașină hibrid. Acum, că stau la Londra, nu am mașină. Sistemul de transport public de acolo permite asta și, pe deasupra, să ai o mașină în Londra este o adevărată bătaie de cap. Asta înseamnă că poți face ceea ce e corect, dar asta pentru că ai alternative eficiente, necostisitoare și foarte bine coordonate în sistemul de transport. Nu ai așa ceva în multe orașe din lume. Sunt și mulți ani de când nu am mai mâncat carne, ceea ce are un impact destul de mare asupra mediului, și folosesc energie regenerabilă și becuri economice.

ELLE: Ce i-ai spune unui sceptic în ce privește mediul?
C.F.:
Ar trebui să fie o conversație axată pe lucrurile care îl afectează zi de zi și, poți să întrebi lucruri precum „Contează pentru tine calitatea aerului pe care îl respiri și calitatea aerului pe care îl vor respira copiii tăi? sau „Sunt importante bolile pulmonare?. Trucul care funcționează este ca el să facă legătura cu probleme cu care poate empatiza.

Citește continuarea în ELLE August 2018!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle