ELLE SEX: Puterea e la tine

Cel mai nou curs de dezvoltare personala din Manhattan se concentreaza strict pe placerea sexuala, cu puternice influente de feminism de scoala veche.

ELLE SEX: Puterea e la tine

Sunt 11 femei dezbracate intr-o camera dintr-un apartament din New York. Zece dintre noi stam culcate, cu picioarele desfacute, cu un dildo metalic in vagin, cu un vibrator care toarce pe clitoris si cu mana stanga masandu-ne sanii. „Mana stanga este iubita voastra, ne striga o femeie de 85 de ani, in pielea goala, in timp ce patruleaza prin camera cu propriul sau vibrator masiv, care suna ca un mixer de ciment si seamana cu un instrument de bucatarie demodat. De-a lungul timpului, am acceptat multe misiuni jurnalistice neobisnuite: am luat halucinogenul amazonian ayahuasca, am fost la un workshop cu zeite in Tara Galilor si am participat la un ritual satanic in Paris. Dar cursul de masturbare tinut de Betty Dodson este probabil cel mai ciudat dintre toate.

Ciudat sau nu, ar putea fi acesta urmatorul curs de dezvoltare personala care sa revolutioneze Manhattan-ul? Oare orasul care a dat lumii cuvintele Barrecore (tehnica de antrenament), Brazilian waxes (epilare braziliana) si SoulCycle ia in obiectiv o parte a corpului pe care – in cazul in care n-ai fost suficient de indemanatica cu o oglinda – nici macar tu nu ai vazut-o vreodata? Dar toate semnele sunt aici: new-yorkezele cu dare de mana (cursul costa peste 700 de lire pentru un weekend) fac rezervare cu cateva luni inainte. Iar cererea este atat de mare incat, anul acesta, Bodysex Certification Programme a fost lansat pentru a pregati femei care sa-si tina propriile cursuri in Statele Unite, dar si in restul lumii.

Nascuta in 1929, la o ferma din Kansas, Betty a fost o renegata a celui de-al doilea val al miscarii feministe din anii 60 si 70. Ea sustinea ca femeile nu vor fi niciodata cu adevarat eliberate daca nu vor cunoaste eliberarea sexuala; asa ca, de-a lungul anilor 70, a tinut ateliere in care femeile erau incurajate sa vorbeasca despre corpurile lor si invatate cum sa se masturbeze, ba chiar, in secret, a trimis pamfletul sau Liberating Masturbation („Masturbarea eliberatoare), publicat pe cont propriu, casnicelor reprimate de pe teritoriul Americii. In 1986, cartea ei Sex for One (Sex pentru unul) a devenit instantaneu un succes international. Totusi, seminariile au fost lasate deoparte, pentru ca Betty n-a mai avut timp de ele, fiind acaparata de scris si de aparitiile publice.

Pe scurt, in 2012, Carlin Ross, o avocata feminista in varsta de 39 de ani, a intervievat-o pe Betty pentru blog-ul ei. Iar de aici s-a nascut ideea: femeile moderne sunt mai putin conectate cu propria sexualitate si dorinta si mult mai blocate in problemele de reprezentare corporala decat au fost cele din generatia mamelor lor, asa ca au mare nevoie de cunostintele lui Betty. Prin urmare, Carlin a relansat cursurile, a modernizat afacerea, iar acum chiar asista la seminarii.

„Femeile inca se lupta cu imaginea propriului corp, cu orgasmul si chiar cu ideea de comunitate feminina, explica Ross. Poate ca timpurile s-au schimbat, dar se pare ca mesajul lui Betty si nevoia pentru el nu s-au schimbat: avem nevoie sa detinem controlul asupra propriului orgasm. Masturbarea nu este o activitate sexuala de mana a doua: elibereaza femeile de jugul iubirii romantice. Si nu trebuie neaparat sa fie o experienta solo – Betty militeaza pentru masturbarea in cuplu, unul in fata celuilalt, pentru a-i arata partenerului ce-ti place. Ea insasi este o reclama ambulanta pentru ca, apropo, arata extraordinar.

In timpul unei pauze, imi spune: „In anii 70, femeile erau neinformate, dar acum sunt gresit informate, din cauza Internetului. Ne uitam la materiale pornografice total nerealiste si asta ne face sa ne simtim inadecvate. In zilele noastre, nu ne mai invatam copiii nimic despre sex. Si asta este o crima.

Text: Stephanie Theobald
Traducere si adaptare de Crina Alexe

Citeste continuarea in ELLE AUGUST 2014!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle