ELLE PSIHO: Pretul fericirii

Spunem ca vrem sa fim fericiti – si, cel putin la nivel declarativ, e chiar adevarat. Dar suntem dispusi sa facem pasi catre realizarea viselor despre care credem ca ne-ar implini? Sau, poate, nici macar n-avem nevoie de ele?

ELLE PSIHO: Pretul fericirii

Vrei sa traiesti o frumoasa poveste de dragoste, care sa dureze o viata? Sa ai un job care sa-ti insenineze zilele de luni? Hobby-uri exotice si vacante ravisante? Un corp sculptat? E trendy, ba chiar normal sa-ti doresti aceste lucruri. Pentru ca „sa vrei e usor. La fel de usor pe cat e sa-ti agati fericirea de aceste scopuri. Insa ce ar trebui, de fapt, sa te intrebi este daca esti dispusa sa platesti pretul lor. Dupa cum spunea Britney Spears recent intr-o melodie, „You want a hot body? You want a Bugatti? You want a Maserati? Youd better work, bitch.

De multe ori, pentru a descoperi o persoana cu care sa te potrivesti, risti sa saruti broaste care nu se transforma niciodata in printi, sa suporti turbulente emotionale sau sa te holbezi cu orele la telefon, asteptand in zadar un semn. Preferi sa treci prin acest carusel, fara a avea vreo garantie ca la final vei primi ca premiu relatia pe care ti-o doresti? Sau te multumesti cu o legatura amoroasa in care te simti confortabil, pentru a fi in rindul lumii? Apoi, succesul financiar se asocieaza adesea cu afaceri riscante sau chiar dubioase, cu nopti albite de grija platii angajatilor, a creditorilor, de stresul unui posibil esec sau de tone de munca birocratica, plictisitoare.

Te vezi in aceasta ipostaza? Sau iti respecti atributiile zilnic, pentru a putea „sparge usa biroului fix la ora plecarii, visand sa ajungi acasa la serialul preferat, traind zilnic cu gandul la weekend? Sa nu mai spun cate eforturi presupune acel trup frumos modelat pe care stim toate ca l-am putea obtine daca am avea o toleranta ridicata la infometare, plus energie si chef de sport regulat. „In strafundurile mintii noastre stim ce ar trebui sa facem, dar, cumva, nu putem incepe, spunea psihologul si filosoful american William James.

Pe de alta parte, si durerea aferenta fericirii tine tot de aptitudini. Unor oameni, adrenalina riscului in dragoste sau in business le da o dependenta dulce, antrenamentele istovitoare le ofera echilibru, iar orele petrecute intre cifre si coduri le percep ca pe o joaca.
Deci, poate, in loc sa declaram ca vrem anumite lucruri, ar trebui sa recunoastem ca nu ni le dorim suficient de mult, ca nu suntem (pre)dispusi sa platim pretul fericirii. Sau sufletul nostru stie ca dorintele respective sunt sugerate de media, arta sau consumerism si ca pur si simplu suna bine, la nivel oratoric. Cumva, intuitia ne spune ca implinirea scopurilor artificiale nu ne-ar aduce fericirea si de aceea nu gasim energia si hotararea pentru a le atinge. Atunci, de ce ne mintim?

Text: Lavinia Gogu
Foto: Tibi Clenci

Citeste continuarea in ELLE FEBRUARIE 2014!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle