ELLE PSIHO: Conexiuni cu risc

Asteptam acest moment pentru ca era inevitabil. Psihologii trag concluzii ingrijoratoare asupra impactului pe care il au asupra vietii noastre Internetul, telefoanele si platformele de socializare. Afla ce spun expertii, ce carti poti citi pe aceasta tema si cum poti alege sa traiesti in echilibru, si online, dar si offline.

ELLE PSIHO: Conexiuni cu risc

Afla ca aproape 20% din posesorii de telefoane (smartphone), cu virste intre 18 si 34 de ani, au declarat ca isi folosesc telefoanele in timp ce fac sex! Cum e asta? Ciudat? Infricosator? Nu stiu ce crezi, dar pe mine m-a zdruncinat informatia generata de Harris Interactive Poll.

Atunci este normal ca foarte multi tineri indragostiti sau cupluri cu state vechi prefera sa ia masa sau cafeaua impreuna, dar separat, fiecare butonindu-si alert telefonul, in cea mai mare parte din timp; de cite ori nu vedem asta? Principiul dinamicii spune ca orice actiune are si o reactiune. Cam asa sta treaba si cu aceasta dependenta creata rapid si absorbita de generatii atit de diferite. Ne lasam cu totii atrasi de avantajele incontestabile si convenientele nenumarate oferite de Internet, smartphone-uri, petrecem un timp considerabil pe platformele de socializare si nu ne putem imagina cum sa traim offline. Dar care este reversul medaliei sau cum ne fragmenteaza atentia si calitatea vietii acest impuls transformat in nevoie, de a fi in permanenta conectati?

Acum mai bine de zece ani, cea mai buna prietena a mea – ea fiind calmul intruchipat, drept dovada ca a ajuns psihoterapeut – a dat cu mine de pamint printr-o fraza scurta si la obiect. „Desi vorbesc cu tine, nu ma asculti, doar ma auzi, te uiti prin mine si nu este nici frumos, nici sanatos, mi-a spus ea. Am crezut ca intru in pamint de rusine, tocmai pentru ca avea dreptate. Asa ca am tacut. Dupa o tacere prin care mi-am cerut, practic, iertare, mi-am spus ca e musai sa-mi controlez atentia si reactia, cel putin in ce priveste oamenii si lucrurile importante pentru mine.

Desigur, atunci nu existau nici Facebook-ul, nici Instagram-ul si nici Pinterest-ul, aveam o singura adresa de mail si nici nu mi-as fi imaginat ca vom deveni aproape toti niste ametiti, ce-i drept superconectati, dar cu o putere de concentrare atit de discutabila. Sint eu un caz aparte – desi mi-este foarte greu sa cred asta – sau te deranjeaza la fel de mult cind simti, si asta la ordinea zilei, ca oamenii nu sint atenti, sau daca sint, nu-i tine mai mult de citeva clipe?

Cu oricine ai vorbi poti vedea in ochii sai… absenta – atitudine care devine o constanta in viata noastra. Nu dramatizam, disecam si nu putem ignora faptul ca in ultima vreme se fac tot mai multe studii, se scriu tot mai multe carti si articole care avertizeaza in privinta platformelor de socializare ce devin tot mai favorizate in detrimentul vietii reale.

Text: Alice Bursuc
Foto: Imaxtree

Citeste continuarea in ELLE DECEMBRIE 2013!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle