ELLE PSIHO: Climat emotional: De ce radem asa putin

Visam sa ne gasim fericirea, dar uitam sa ne bucuram, sa radem si sa traim clipa... chiar si atunci cand o gasim. ELLE investigheaza influentele sociale si culturale care ne fac sa privim cu scepticism fericirea pura.

ELLE PSIHO: Climat emotional: De ce radem asa putin

Indiferent de statut, noi, romanii, nu prea stim sa radem! E drept ca nu suntem singurii, multe natii au rezerve in a-si exterioriza aceasta manifestare. Din diverse motive, unele culturale, altele avand de-a face cu stilul de viata. De exemplu, rusii sau japonezii considera ca cei care zambesc prea des denota o inteligenta discutabila. De curand a fost facut public un nou studiu care explica acest fenomen, transand lucrurile dupa o analiza geografico-comportamentala, realizat si publicat de Kuba Krys, psiholog la Academia Poloneza de Știinte. Se pare ca disponibilitatea de a zambi si de a adopta o gandire pozitiva, ca stil de viata, se poate educa. Acesta este subiectul investigatiei noastre. Am analizat, deci, factorii care determina un astfel de climat emotional – culturali si de lifestyle –, si am incercat sa tragem concluzii.

Cultural vorbind, Kuba Krys explica diferentele de atitudine dintre oamenii ce locuiesc in anumite zone geografice. El a analizat mii de oameni din 44 de tari, comparand rezultatele subiectilor cu ratele tarilor cand vine vorba de un asa-zis indice al incertitudinii zonale. Sa iti explic: sunt tari cu un profil psiho-cultural caracterizat de un fenomen de evitare a incertitudinii. Asta inseamna ca aceste culturi vad incertitudinea viitorului ca pe un pericol si vor sa reglementeze situatia prin reguli multe si rigide, locuitorii fiind sceptici si inchisi la inovatie.

Bineinteles, tarile cu un sistem social corupt si instabil sunt cele mai expuse, cu o populatie predispusa la pesimism. Alte tari sunt caracterizate de un profil psiho-cultural optimist, privind incertitudinea viitorului ca pe o oportunitate catre evolutie. Romania, de exemplu, are o cultura defensiva, avand un indice estimativ de evitare a incertitudinii foarte ridicat (suntem in topul european). Fenomenul are direct de-a face cu disponibilitatea de a zambi si de a avea o stare de spirit pozitiva. In tari ca Elvetia, Germania sau China, oamenii zambitori sunt considerati mai inteligenti decat cei care nu zambesc, de exemplu. Iar in Rusia, India sau Japonia, e exact pe dos – cine zambeste prea mult este considerat idiot. In Argentina, zambetul poate fi considerat un semn de necinste si dubiu, iar Krys coreleaza analiza cu gradul de coruptie al tarii respective.

Daca luam in considerare stilul de viata, gasim si aici scuze. Toti, indiferent unde traim, suntem afectati de tendinta de supraresponsabilizare si de diferitele condiţionari sociale. Exista o nevoie de valorizare sociala exterioara, ce atrage dupa sine inclusiv anumite sacrificii, concentrarea pe ce trebuie facut şi distantarea de ceea ce ne place si ne face fericiti cu adevarat. Ca femei, demonstram ca putem fi mame bune, sotii sexy si partenere cu o cariera. Vrem asta si putem sa o facem, dar la nivel psihologic eliminam din alte parti, pentru ca ritmul este prea alert. Stresul social este una din cauzele pentru care zambim atat de putin, cu siguranta! „De multe ori, oamenii işi doresc mai mult, fara a şti exact ce, alearga dupa statut social şi bunastare materiala, dar rareori se bucura de ele. Uita sa fie fericiţi cu puţin, uita sa se bucure pentru lucrurile marunte sau uita sa aprecieze gesturile aparent fara importanţa. Dorinţele şi aşteptarile personale sunt mereu supraevaluate, la fel şi dezamagirile, spune Anca Kosina, psihoterapeut şi psiholog clinician la Centrul Medical ProVita.

Citeste continuarea in ELLE IULIE 2016!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle