ELLE BEAUTY: Prețul frumuseții

În 2017, industria chirurgiei plastice depășea 20 de miliarde de dolari la nivel global. Însă cum putem cuantifica prețul pe care pacienții l-au plătit pentru operațiile estetice nereușite, pentru cazurile de malpraxis sau chiar pentru decese?

ELLE BEAUTY: Prețul frumuseții

Conform International Society of Aesthetic Plastic Surgery, în 2017, la nivel mondial, au fost efectuate aproape 11 milioane de operații estetice. În Top 3 se află liposucția, mamoplastia de augumentare și blefaroplastia. Iar statisticile arată că un număr tot mai mare de tinere apelează la ele, de la o vârstă fragedă. Peste 44.000 de operații de mărire a sânilor, peste 70.000 de rinoplastii și peste 33.000 de liposucții au fost făcute de fete până în 18 ani.

Rapoartele sunt îngrijorătoare, însă nu șocante. Asta fiindcă, în era social media, imaginea frumuseții a fost puternic distorsionată. Zilnic suntem asaltați de imagini perfecte, care ne prezintă trupuri fără cusur și fețe angelice. Celulită, vergeturi, riduri, cicatrici – chiar mai există? Sau sunt singura care nu a tras lozul genetic cel mare? Cam asta ajung să mă întreb, dacă mă las prinsă de mirajul Instagram-ului. Așa că nu e de mirare că tot mai multe tinere aspiră la un fund à la Kim Kardashian sau la buze ca ale lui Kylie Jenner. Ca să nu mai vorbim de toate filtrele care îți arată o imagine îmbunătățită a ta și care te fac să te gândești că poate niște pomeți mai accentuați sau niște buze mai pline nu sunt tocmai o idee rea. Cum faci să nu cazi pradă acestei himere sau cum reușești să îi explici fiicei tale adolescente că nasul ei cârn are farmecul său?

Auzim peste tot cum dragostea de sine e răspunsul pentru orice problemă. Sună frumos și pare starea ideală la care putem aspira. Dar toate știm că e un drum lung și anevoios, o bătălie pe care o ducem în fiecare zi a existenței noastre. În diminețile în care nu reușim să ne închidem nasturele de la jeanși și ne gândim că o abdominoplastie ne-ar face viața mai ușoară, în serile în care bărbatul acela intră în vorbă cu prietena cu un decolteu generos. Și poate că e adevărat, poate că lucrurile ar fi într-adevăr mai ușoare, poate că viața ar deveni mai bună. Însă dacă o rinoplastie sau o mărire de sâni nu o să îți aducă nici bărbatul și nici job-ul visurilor? Dacă, după ce ai reparat imperfecțiunile, tot nu ai reușit să fii împlinită? Dacă urmează un alt defect pe care vrei să îl corectezi și un altul și apoi un altul, iar toată viața ta se va transforma într-o goană după perfecțiune, după acceptare? Probabil că cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de a face o intervenție estetică este: „Pentru cine și de ce vrei să faci asta?. Pentru cei din jur? Pentru a te încadra în standardele de frumusețe pe care le promovează societatea? Dacă răspunsul e da, atunci ar fi cazul să te gândești de două ori înainte de a apela la o intervenție. Însă, dacă o faci exclusiv pentru tine, atunci o operație estetică poate avea un impact covârșitor asupra stimei de sine, a încrederii și a modului în care te percepi.

Indiferent în care dintre cele două situații te regăsești, este fundamental să înțelegi că o intervenție estetică este, în final, o operație, că nu este simplă și că deseori poate veni la pachet cu o serie de complicații grave.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă o operație estetică, căror riscuri ne expunem și cum ne alegem un medic estetician, am stat de vorbă cu Mihaela Iuliana Zaharia, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, care mi-a explicat întregul proces. În primul rând, research-ul trebuie făcut temeinic. Selecția unui medic trebuie să aibă la bază câteva criterii esențiale: să fie medic specialist sau primar de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, cu diplomă recunoscută de Ministerul Sănătății, să fie membru al Colegiului Medicilor din România (lista poate fi consultată online) și să aibă un certificat de liberă practică valabil (include și existența asigurării de malpraxis). După ce ai găsit un specialist, este necesar să soliciți o consultație și să analizezi toate informațiile primite.

Este extrem de important să ai o discuție sinceră cu medicul tău, să îi expui așteptările tale, să înțelegi de ce uneori, din rațiuni pur medicale sau științifice, acestea nu pot fi îndeplinite. „De multe ori în discuția cu pacienții observăm dorința lor de a exagera în obținerea unui rezultat ipotetic. Aici intervine rolul chirurgului plastician de a explica limita în mărirea buzelor, a sânilor ori a feselor. O bună comunicare cu medicul este esențială pe tot parcursul unei intervenții, încă de la primul consult. Este, de asemenea, vitală și în ceea ce privește transmiterea informațiilor corecte și complete legate de starea de sănătate. Înainte de orice procedură există un protocol pe care trebuie să îl urmezi, și anume o serie de analize pe care medicul trebuie să le vadă, pentru a fi convins că ești eligibilă pentru intervenția pe care ți-o dorești. Pacientul care urmează să fie supus unei proceduri chirurgicale trebuie să efectueze un set de analize obligatorii: hemograma, biochimia, ureea și creatinina, transaminazele, bilirubina, valorile sodiului, potasiului, fierului, calciului,  magneziului, probele pentru virusul hepatic B și C, cât și analiza pentru HIV. Electrocardiograma și radiografia pulmonară sunt, de asemenea, elemente pe care medicul anestezist trebuie să le știe.

Citește continuarea în ELLE DECEMBRIE 2019!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle