Dacă în vremuri apuse oamenii se luptau în războaie sau cu mizeria și cu foametea (și să nu uităm că în unele părți ale lumii, unele dintre ele chiar foarte aproape de noi, încă o fac), azi lupta se duce pe cu totul alte fronturi: oamenii se luptă pentru a rămâne veșnic tineri, frumoși și, mai ales, zvelți. Inamicii lor sunt acum ridurile și kilogramele.
Până să ne lovească pandemia în 2020, aveam senzația sinceră că am rezolvat toate problemele lumii și nu ne-a mai rămas decât să ne ocupăm de fericirea, dar mai ales de prosperitatea noastră. Și ne mai gândeam, în glumă sau în serios, cum să facem să rămânem veșnic tineri, eventual să ne prelungim termenul de expirare cu mult peste o sută de ani (nefiind nicidecum preocupați de ce vom pune pe masă a doua zi)!
2020 a fost un an în care ni s-a arătat că natura e mai puternică decât noi, un an care ne-a trecut prin toate stările, am făcut slalom printre frici, inclusiv teama că poate mâine nu vom mai fi. 2020 a venit, însă, și cu o descoperire uriașă. Oamenii de știință ne-au făcut cadou de Crăciun vaccinul anti-Covid. Cadoul, însă, e mult mai valoros decât am crezut inițial, pentru că nu e doar un vaccin împotriva coronavirusului, ci o rețetă aproape tehnică de a ne programa corpurile să se lupte cu inamicul, astfel ca, pe viitor, orice mutații ale virusului ar avea loc, noi vom fi reprogramați din butoane și astfel de epidemii vor putea fi rezolvate mult mai repede și mai eficient. Cred că acest moment pe care-l trăim este unul de cotitură în medicină, un breakthrough care apare o dată la sute de ani. Defecțiunile noastre toate (adică bolile) vor fi tratate de ingineri și reparate așa cum repari orice mașină care se poate defecta.
Am preferat să vă expun această idee în loc să îmi vărs nervii pe rezultatele alegerilor care tocmai s-au încheiat acum, când scriu aceste rânduri. M-a îngrijorat să văd că sunt mulți români care urăsc progresul de orice fel și vor cu tot dinadinsul să ne întoarcem de unde am plecat. Asta în timp ce, așa cum spuneam mai sus, alții visează la inginerie genetică, biotehnologie, medicină regenerativă… Orice criză naște durere, răzvrătire sau panică, e poate firesc ca unii să se agațe de niște idei care să împiedice progresul, dar nu pentru că sunt răi, ci pentru că le e frică de el.
Progresul, însă, nu e inevitabil, depinde doar de noi. Și el se construiește în fiecare zi.
Am speranța unui an bun, care să spele toate traumele și nefericirile pe care le-a adus 2020.
Instagram: @roxanavoloseniuc