ELLE RELATII: DE LA CHATTING LA CHEATING

Petrecem ore intregi vorbind cu necunoscuti, ne trecem sub tacere statutul social, spargem parole si citim e-mail-urile care nu ne sint adresate. Alina Baisan investigheaza gradul de infidelitate din mediul virtual.

ELLE RELATII: DE LA CHATTING LA CHEATING

“Te-am vazut in bratele altui barbat”, mi-a scris intr-o zi pe Facebook un tip, referitor la o fotografie in care fusesem taguita. Abordarea lui se dorea a fi o gluma, intrucit eram la o seara dansanta si orice cadru fotografic m-ar fi surprins, literalmente, „in bratele” unui barbat. Insa acest „alt barbat” presupunea ca exista deja un prim barbat si anume el, tipul care imi „re­pro­sa” ipostaza compromitatoare in care ma vazuse.

Or „re­latia” noastra nu trecuse niciodata de barierele unui nevinovat flirt virtual, care consta in schimburi amu­zan­te de poezii scrise de un anume poet român. Pe tipul de care va vorbesc l-am intilnit de citeva ori face to face, insa nu am schimbat mai mult de citeva vor­be de fiecare data, desi pe Internet purtasem discutii ceva mai „incinse”. Re­cu­nosc ca in viata reala nu as fi vrut sa am de-a face cu el, dar pe Inter­net era chiar amuzant. Ne confruntam cu astfel de situatii amuzant-ridicole la tot pasul.

Conectati la Internet ca la tubul de oxigen, interactionam cu lumea prin interme­diul Messenger-ului, Facebook-ului sau Twitter-ului si traim cu impresia ca avem „relatii” cu oameni pe care nici nu i-am intilnit in viata reala. In mediul virtual orice tip care se pricepe la „vorbe” poa­te deveni interesant, mai ales daca status-ul sau nu te lamureste in pri­vinta statutului lui social. Fa un exercitiu simplu si verifica citi dintre prietenii tai au fotografii cu prietenele lor pe Facebook sau au trecut la status „intr-o relatie cu X” sau „casatorit cu”… Vei constata ca un procent foarte mic dintre acestia declara pe Internet ca sint cu cineva.

Cit am fost intr-o relatie ceva mai serioasa, nu am pus niciodata foto­gra­fii cu prietenul meu pe Facebook, nici nu mi-am declarat public situatia amoroasa. La fel a procedat si el. Luate separat, albumele noastre foto nu ofereau nici un indiciu cum ca am fi fost „intr-o relatie“. Era acesta un semn de discretie, de protejare a „inti­mi­tatii” cuplului sau, mai degraba, o fereastra deschisa pentru po­tentialii masculi cibernetici care misuna ne­stingheriti prin spatiul virtual?

Ne expunem pe Facebook, in galerii de imagini, vacantele in care mergem, cit au mai crescut in inaltime copiii nostri sau cum arata locuinta noastra si, cu toate astea, multi dintre noi pastrea­za tacerea in privinta relatiei lor amoroase. Daca vrei sa afli ceva despre un om, intri pe pagina sa de Facebook, analizezi fotografiile, pasiunile, link-urile pe care le posteaza si ai deja un portret-robot al personajului. Insa acest portret-robot e de fapt un „autoportret”, e ceea ce alege persoana respectiva sa dez­valuie despre sine. Misterul din spatele unui profil de Facebook ramine in conti­nuare si asta face din mediul acesta un loc ideal pentru flirt. Gindeste-te care e primul lucru pe care il faci cind primesti un „friend request” de la o persoana pe care nu ai intilnit-o in viata reala si despre care nu stii nimic. Te uiti ce prieteni aveti in comun, ii scanezi bine fotografiile, verifici cimpul de la sectiunea „relatii” si apoi dai „accept” sau il treci in lista de cereri de prietenie in asteptare.

Citeste continuarea in ELLE Martie 2012
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle