ELLE CUPLU: HAINELE DE ACASA

Sexy sau comod? Tu cum te imbraci in casa si, mai ales, cit de mult apreciaza cel de linga tine preferinta ta pentru comoditate? Alina Baisan investigheaza vestimentatia de cuplu, la domiciliu.
 

ELLE CUPLU: HAINELE DE ACASA

Machiajul impecabil, parul pieptanat ingrijit, paltonul turnat pe corp, accesoriile potrivite; petrecem ore intregi pentru a ne compune imaginea cu care iesim in lume. Fashioniste convinse atunci cind pasim dincolo de usa, redevenim fetitele cu parul ciufulit, tricou decolorat cu Hello Kitty si botosei de plus in picioare, atunci cind revenim in intimitatea propriului camin, acolo unde singurul care ne vede fara „masca” noastra cea de toate zilele este El. „Tu cum te imbraci atunci cind stai in casa?” e o intrebare curioasa pentru multe dintre noi, avind in vedere ca, prin definitie, hainele „de casa” sint destinate a nu fi vazute de nimeni. Insa daca raspunsul la intrebare este „nu ies niciodata din pijamale sau din tricoul pe care il am din liceu”, ginditi-va mai bine.

E adevarat ca, asa cum spune si psihoterapeutul de cuplu si familie Ana-Irina Papusoiu, „«acasa» reprezinta spatiul fizic, dar si psihic in care relatiile sociale, rolurile si convenientele sint lasate in plan secundar, locul unde ne simtim in siguranta, relaxati, unde ne reconectam cu noi insine si cu cei foarte apropiati, care fac parte, intr-o masura sau alta, din lumea noastra interioara. Hainele reprezinta, din punct de vedere psihologic, «invelisul» pe care il alegem pentru trupul nostru, dar si o expresie a felului nostru de a fi. Alegerea unui stil vestimentar nu este intimplatoare, ea traduce modul in care ne simtim in interior si reprezinta totodata un mesaj pe care il adresam celorlalti. Pentru ca ceilalti, inainte sa ne cunoasca pe noi, cei din interior, cunosc imaginea noastra exterioara”.

Asadar, ce anume transmitem partenerului de viata prin hainele pe care le purtam doar atunci cind sintem cu el? Vulnerabilitate, dezinteres, increderea ca el ne place asa cum sintem, indiferent de ce aruncam la intimplare pe noi? Veti spune: bine-bine, dar el e cel linga care vreau sa imi petrec restul vietii, cu care impart cele mai intime ginduri si momente. E sexy sa ii purtam tricourile, dar sa nu uitam ca atunci cind l-am cucerit s-a intimplat undeva afara din casa si eram imbracate in „uniforma”de oras.

„Daca, atunci cind iesim din casa, ne imbracam tinind cont de convenientele sociale, de moda, de considerente ce tin de virsta, sex, categorie socio-culturala, apartenenta religioasa etc…, adica ne alegem vestimentatia «pentru ceilalti», acasa avem libertatea sa ne alegem vestimentatia «pentru noi». Cei mai multi dintre noi isi compun garberoba de casa «retrogradind» haine din garderoba «oficiala» atunci cind se uzeaza sau ies din canoanele modei, ori din costume sport, treninguri, capoate, adica isi compun o garberoba de casa din haine confortabile sau «cunoscute», care le poarta deja amprenta si sint «imbibate» de istoria acelei persoane”, completeaza psihoterapeutul.

Dar in fiecare casa regulile difera. Ioana, de exemplu, se imbraca in asa fel incit sa poata oricind iesi sa-si cumpere tigari. Alice, care lucreaza acasa, se machiaza lejer cind se asaza in fata laptop-ului. Uneori simte nevoia sa isi dea si cu putin ruj. Sint si femei care fac eforturi considerabile pentru a pastra flacara aprinsa in cuplu, cu ajutorul hainelor.

Citeste continuarea in ELLE IANUARIE 2013

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle