Recomandare de weekend: Borospatak. Cazare la Muzeul Satului. Secuiesc.

In 2003 o familie din Miercurea Ciuc a dat un anunt in presa locala, cautand lemn vechi, pentru mobila traditionala. Lemnul a fost gasit, dar sub forma de case vechi, traditionale, din zona Ghimes, pe care proprietarii le scosesera la vanzare. Asa ca familia Szasz a schimbat planul, a cumparat un teren de cateva hectare in Lunca de jos- Valea Boros, pe care a mutat unsprezece case din zona Ghimesului.

Recomandare de weekend: Borospatak. Cazare la Muzeul Satului. Secuiesc.

Arata exact ca un muzeu al satului, in care se pot caza pana la 110 persoane. Casele au fost demontate, transportate si reconstruite pe baza fotografiilor si numerotarii elementelor constructive. Din doua hambare vechi a fost amenajata o sala pentru activitati comune: mese, dans, concerte de muzica traditionala, workshop-uri etc.  Cum nu toate casele au baie, mai exista un hambar transformat in spatiu cu bai, toalete, dusuri, absolut impecabil.  Toate acestea sunt amplasate pe o suprafata indeajuns de mare, incat sa ai senzatia de mult spatiu.

Mancarea  este conform asteptarilor,  foarte buna si grea,  sunt incluse bucate specifice zonei: ciorba din cap de miel (specialitatea casei ), ciorba de varza, gulas secuiesc, miel in cuptor cu salata de cartofi, paprikas de pui.

Daca ai pofta de o ciorba pe cinste, uite aici cum se face ciorba de burta reteta traditionala!

Painea este facuta din faina produsa de o moara veche din 1873, aflata la 50 m de bucatarie, recostruita spectaculos si perfect functionala.  Bucataria pregateste doar micul dejun si masa de seara, dar se poate pregati un pachet de picnic pentru cei care fac diverse drumetii.  Toate produsele sunt din propria gospodarie sau din zona , de asemenea tot personalul este din sat.

Gasirea locatiei este o performanta in sine. Din Miercurea Ciuc sunt 35 km, se merge catre Moinesti-Bacau prin pasul Ghimes.  Se coboara in Valea Trotusului, iar in comuna Lunca de Jos trebuie cautat indicatorul cu Valea Boros-Borospatak, catre dreapta. Dupa aproximativ 2 km de drum de pamant  cazarea se vede pe dreapta, dar nu e foarte evidenta asa ca e nevoie de putina atentie.

> Galeria foto completa si continuarea pe RomaniaByHeart.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din turism