Agenda de decembrie 2024: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Nu te lăsa cu totul pradă febrei cumpărăturilor sau pregătirilor de sărbători, pentru că ai o mulțime de activități mai relaxante și mai interesante cu care să-ți petreci timpul. Am strâns pentru tine câteva sugestii.

Maria

Probabil cel mai așteptat film al iernii, Maria, în regia lui Pablo Larraín (specializat în biografii, precum Jackie sau Spencer), ne-o aduce pe Angelina Jolie în ceea ce pare a fi proiectul care o va propulsa către încă o nominalizare la Oscar: rolul Mariei Callas, legendara divă a operei secolului XX. Jolie o întruchipează pe Callas în ultima parte a vieții sale fabuloase și dramatice, când se retrage la Paris și devine din ce în ce mai însingurată. Filmul debutează pe 20 decembrie în cinematografe, urmând să fie difuzat apoi de Netflix.

Dacă te afli în Cluj până la jumătatea lui decembrie, la Zina Gallery te așteaptă expoziția artistei Thea Lazăr, care prezintă o serie de lucrări textile, dar și o lucrare video recentă în acest prim solo show ce recreează o estetică a colecțiilor enciclopedice cu plante, inspirându-se dintr-o lucrare a lui Joseph Arnold de la 1668, ilustrând un cabinet de curiozități. Conceptul, precursor al muzeului modern, este un pretext ca artista să ne invite la explorarea unor emoții comune, printr-o selecție de obiecte ce spun povești despre lume.

The Weaving Process: from Sketching to Weaving

Spațiul adiacent galeriei Ivan de la Malmaison găzduiește, până pe 7 decembrie, un proiect coordonat de artista Iulia Toma, ce lucrează în mediu textil realizând colaje, desene cusute și instalații mixed-media, și este totodată lector la UNARTE. Din această dublă postură a cerut studenților săi să abordeze tema corpului, iar acum poți să urmărești și tu cum artiști din generații și ani diferiți au răspuns la acest exercițiu creativ.

Sărbători la Sala Radio

Dacă vrei să intri mai devreme în atmosfera de Crăciun sau să oferi un cadou muzical melomanilor din viața ta, ai de ales dintre două concerte speciale – sau, de ce nu, poți să mergi la ambele. Pe 13 decembrie îl poți asculta pe Alexandru Tomescu interpretând Concertul pentru vioară și orchestră de Beethoven, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Yoel Gamzou; iar pe 19 decembrie Big Band-ul Radio (dirijat de Simona Strungaru), alături de soliști copii, îți oferă sonorități americane de jazz, alături de colinde românești sau cântece de Crăciun din repertoriul american.

Etern

Lansat deja pe marile ecrane de la finalul lui noiembrie, filmul lui Ulaa Salim este o poveste de dragoste pusă la încercare nu de amenințări sentimentale, ci de una care ar putea să marcheze chiar sfârșitul lumii: un tânăr cercetător, Elias (Simon Sears) se îndrăgostește de o cântăreață aspirantă (Nanna Oland Fabricius), dar trebuie să se alăture unei misiuni pentru a cerceta un fenomen straniu. Iar alegerea de a face asta va schimba totul…

Contele de Monte-Cristo

Aventurile lui Edmond Dantès, care au fascinat atâtea generații, se întorc în cinematografe într-o nouă ecranizare, în regia lui Alexandre de La Patellière și Matthieu Delaporte, cu Pierre Niney, Bastien Bouillon, Anaïs Demoustier și actrița de origine română Anamaria Vartolomei în rolurile principale, de pe 20 decembrie. Povestea o știi: Dantès este victima unui complot, arestat pentru o crimă pe care nu a comis-o, și reușește să evadeze după 14 ani în închisoare, gata să se răzbune.

Teoria universală

De la regizorul Timm Kröger ajunge, pe 6 decembrie, pe marile ecrane din România, o poveste bizară a cărei acțiune se petrece în 1962, când Johannes Leinert (Jan Bülow) și cordonatorul lucrării sale de doctorat (Hanns Zischler) merg la un congres în Alpii elvețieni, unde un cercetător iranian vrea să dezvăluie o teorie revoluționară de mecanică cuantică. Însă la sosirea lor oaspetele e de negăsit, și în vreme ce restul delegaților așteaptă petrecându-și timpul pe pârtii, Johannes o cunoaște pe o tânără pianistă (Olivia Ross) ce știe suspect de multe despre el. Iar de aici misterele se țin lanț.

Dancing Queen

Ce se poate întâmpla când o preadolescentă visătoare află că în orașul ei urmează să se mute Edvin, un dansator faimos? Ei bine, Mina se îndrăgostește până peste cap, iar când compania lui Edvin organizează o selecție pentru o nouă echipă de dans, nu ratează șansa să se înscrie. Deși există un inconvenient: nu poate dansa. O dramă de familie regizată de Aurora Gossé, cu Anne Marit Jacobsen, Liv Elvira Kippersund Larsson, Sturla Harbitz, Viljar Knutsen Bjaadal, Ylva Røsten-Haga, de pe 6 decembrie la cinema.

Dublă expunere la Feminin la Mobius

Până pe 21 decembrie poți să explorezi la galeria Mobius din Piața Amzei o expoziție care alătură 10 artiste unui grup de 10 scriitoare contemporane, un demers ce explorează discursurile din zona artelor vizuale și le reformulează în limbaj literar. Astfel, Ana Barton, Svetlana Cârstean, Anastasia Gavrilovici, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Moni Stănilă, Livia Ștefan și Tatiana Țîbuleac au fost invitate să dezvăluie un text despre câte o lucrare semnată de Beatrice Arzoiu, Geta Brătescu, Suzana Dan, Hortensia Mi Kafchin, Sigalit Landau, Lea Rasovszky, Larisa Sitar, Norica Popescu, Ecaterina Vrana, Victoria Zidaru.

Un veac de singurătate

Pe Netflix ajunge pe 11 decembrie un film columbian inspirat de romanul emblematic al lui Gabriel García Márquez din 1967. Îi vei vedea deci pe verii José Arcadio Buendía și Úrsula Iguarán, căsătoriți împotriva dorințelor părinților lor, părăsindu-și satul în căutarea unui nou cămin, până ce ajung să fondeze un oraș utopic, Macondo. Viețile a generații marchează orașul ai cărui locuitori ajung în cele din urmă să creadă că un blestem îngrozitor s-a abătut asupra lor, condamnân-du-i la un veac de singurătate.

UNHOLY MACHINE la Salonul de proiecte

Până pe 19 ianuarie, la Salonul de proiecte te așteaptă solo show-ul lui Adrian Ganea, parte dintr-o inițiativă amplă de a conceptualiza și digitaliza Colecția de imagini Mihai Oroveanu. Artistul a ales să pornească de la subiectul modernizării, reprezentat în colecție, și să mediteze asupra progresului tehnologic. Rezultatul? O colecție de lucrări ce vorbesc despre caracterul transformator, misterios și uneori absurd al mașinilor industriale și ne invită să reflectăm asupra consecințelor progresului.

Star Wars: Skeleton Crew

Pe Disney+ ai de văzut de pe 4 decembrie încă o istorie palpitantă ce ține de universul Star Wars. De data aceasta, patru copii descoperă o navă care-i duce în spațiu, unde se pierd și au parte de nenumărate pericole, dar și de întâlniri cu personaje care mai de care mai misterioase. Printre ele, Jod Na Nawood (Jude Law).

Citește și:
10 vedete care au porecle neașteptate în rândul familiei și prietenilor

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle