Un studiu arată că pacienții cu coronavirus încetează să mai fie contagioși după 11 zile, chiar dacă testele arată că sunt pozitivi

După 11 zile, noul coronavirus își pierde capacitatea de a infecta alți oameni. Este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători din Singapore.

Un studiu arată că pacienții cu coronavirus încetează să mai fie contagioși după 11 zile, chiar dacă testele arată că sunt pozitivi

Un grup de cercetători din Singapore arată într-un studiu recent că pacienții infectați cu noul coronavirus nu mai pot infecta pe alții după 11 zile de boală, chiar dacă testul arată că ei sunt încă pozitivi. Aceștia susțin că o persoană infectată devine contagioasă cu două zile înainte ca simptomele să înceapă să se manifeste și că poate răspândi boala în următoarele 7-10 zile după apariția primelor semne ale bolii. Semne care includ, după cum știm, febră și tuse permanentă.

Oamenii de știință de la Centrul de Boli Infecțioase din Singapore au examinat 73 de pacienți cu coronavirus. Aceștia au declarat că „bazat pe datele strânse de la începutul pandemiei de Covid-19, perioada infecțioasă a coronavirusului în pacienții care manifestă simptome ar putea începe cu două zile înainte de începerea acestora și să dureze încă 7-10 zile.”

După două săptămâni, pacienții pot ieși în continuare pozitivi la o eventuală testare, dar asta se datorează faptului că testul ar găsi fragmente ale virusului care nu mai sunt în continuare viabile pentru a îl răspândi. Cercetătorii spun că această descoperire i-ar putea ajuta pe cei din spitale, care ar putea să programeze mai bine data de externare a pacienților. În Statele Unite, de exemplu, multe spitale impun ca pacienții externați să fie testați negativ pentru coronavirus pentru a putea fi lăsați să plece.

Deși eșantionul de oameni studiați este unul mic, cercetătorii din Singapore sunt încrezători că același rezultat ar ieși la iveală și în cazul în care ar fi analizat un număr mare de pacienți infectați cu coronavirus. Leo Yee-Sin, directoarea Centrului de Boli Infecțioase a declarat pentru un ziar local citat de The New York Post că „științific, sunt foarte siguri că există destule dovezi că o persoană nu mai este contagioasă după 11 zile.”

Citește și:
Un nou studiu arată că folosirea exclusivă a medicamentului remdesivir nu este suficientă în tratarea infecției cu coronavirus

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din video