Restricții de sărbători: anunțul lui Raed Arafat despre măsurile în vigoare de Crăciun și revelion

Restricții de sărbători și recomandări pentru românii care își doresc să petreacă în stradă: Raed Arafat a vorbit despre cum ne vom petrece vacanța de iarnă.

Restricții de sărbători: anunțul lui Raed Arafat despre măsurile în vigoare de Crăciun și revelion

Vor fi restricții de sărbători anul acesta, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, joi seară, în urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a susținut o conferință de presă în care a anunțat și că starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie.

În principiu, când vine vorba de restricții de sărbători, se mențin aceleași măsuri care au fost în vigoare și până acum, cea mai importantă dintre ele fiind carantina de noapte, adică restrângerea circulației după ora 23.00 doar la cei care au un motiv întemeiat, prezentat pe declarația pe propria răspundere.

Raed Arafat a precizat, însă, că a fost adăugată o măsură nouă în lista cu restricții de sărbători. Această măsură vizează stațiunile montane în care unii dintre români își vor petrece vacanțele: „În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a lansat și un avertisment pentru cei care vor să-și petreacă sărbătorile în familie: „E foarte important fiecare persoană ce va face în familie. Încă nu suntem pe descreștere consistentă.”, a declarat acesta. „De sărbători, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care vă întâlniți”, a mai spus Arafat.

Chiar dacă nu vom avea alte restricții de sărbători decât cele care au fost în vigoare până acum, un punct important este acela că nu vor fi organizate petreceri în stradă. Întrebat totuși dacă românii vor putea ieși în fața blocului măcar, Arafat a precizat. „Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Petreceri în stradă, nu. Pârtiile sunt deschise dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor, la restaurante, hoteluri, distanțarea fizică”.

Deși stațiunile de schi vor fi deschise, șeful DSU spune că în aceste locuri trebuie respectate regulile, ce includ un număr redus de persoane în telecabine, de exemplu. Arafat a recomandat ca tradiția colindatului să fie uitată anul acesta. „Sfatul este să evitați acest lucru, chiar dacă e o tradiție, mersul din casă în casă, mai intri în casă, mai stai un pic, riscul de infecție crește mult”.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Anularea festivităților devine, astfel, prima dintre acele restricții de sărbători care trebuie respectate de români: „Nu vor fi festivități. Putem să punem multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol, recomandarea este să se evite aceste acțiuni.”

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Lista cu țările din „zona galbenă', pentru care se cere carantină începând cu 14 decembrie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video