Raed Arafat: Coronavirusul nu va muri la vară. „E posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu știm”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că noul coronavirus nu va dispărea odată cu venirea verii și că ne vom confrunta cu mai multe valuri de infectări în perioada următoare.

Raed Arafat: Coronavirusul nu va muri la vară. „E posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu știm”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit aseară în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 despre modul în care venirea verii va afecta noul coronavirus.

Acesta a declarat că virusul nu va dispărea, însă că „e posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu știm până nu vedem acest lucru. Sunt mai mulți colegi care au opinia că în timpul verii e posibil să avem o scădere, dar la toamnă concomitent cu gripa o să înceapă să crească”.

De asemenea, Arafat spune că există șanse mari să ne confruntăm cu mai multe valuri de infectări. În plus, acesta subliniază că lucrurile s-ar putea înrăutăți, dat fiind faptul că pandemia de coronavirus s-ar putea suprapune cu sezonul gripal.

„Poate că acum vine vara, vine vreme frumoasă și totul este ok. Noi nu știm cum va fi, va veni gripa sezonieră care și ea este o problemă serioasă și va veni lângă ea covidul, dacă e așa cum spun oamenii de știință. Vom avea două probleme convergente, care amândouă au aproape aceleași simptome cu diferențe… dar e greu să le diferențiezi”, declara șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat trage un semnal de alarmă și asupra necesității vaccinării antigripale. Acesta îi sfătuiește pe români să se vaccineze, mai ales fiindcă cele două virusuri se pot suprapune.

 „Spun insistent la toată lumea să se vaccineze. Cred că acum este mult mai importantă vaccinarea antigripală decât înainte. Măcar te protejezi împotriva uneia dintre cele două rele”.

În ceea ce privește măsurile impuse până acum de autorități, Araft consideră că au fost potrivite, însă subliniază că perioada de relaxare de care ne vom putea bucura după 15 mai trebuie să se facă respectând în continuare anumite reguli.

„S-au luat măsuri potrivite la timpul potrivit care ne-au ajutat să trecem printr-o situație care putea să fie mult mai rea, într-un mod mai suportabil. (…) Vrând, nevrând măsurile care s-au luat, inclusiv prin starea de urgență ne-a permis să ținem sub control epidemia, și asta se va arăta în viitor. Deja o spun și persoane care fac analize de acest gen că România totuși s-a menținut(…). Să nu ne înecăm la mal, acum la sfârșit. Relaxarea trebuie să înceapă din data de 15, dar și relaxarea trebuie să fie graduală și să existe și atunci reguli”.

Citește și:
Ce spune Raed Arafat despre regulile care trebuie respectate la frizerii și la stomatolog după 15 mai

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video