Ludovic Orban, despre vacanțele în Bulgaria: „Românii pot pleca liniștiți”

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că românii care vor pleca zilele acestea în Bulgaria, nu vor intra în carantină la întoarcerea în țară.

Ludovic Orban, despre vacanțele în Bulgaria: "Românii pot pleca liniștiți"

Într-un interviu pe care l-a acordat aseară celor de la Digi24, premierul României, Ludovic Orban, a explicat dacă românii care aleg să își petreacă vacanța în Bulgaria vor mai fi nevoiți să intre sau nu în carantină la întoarcerea în țară. Acesta a anunțat că, momentan, cei care pleacă în Bulgaria nu au obligativitatea de a intra în autoizolare, însă cei care au planuri pentru săptămâna viitoare ar trebui să consulte site-ul INSP pentru a se asigura că măsura este încă în vigoare.

Premierul a afirmat că a primit mai multe mesaje de la români, care îl întrebau dacă pot pleca sau nu în vacanță în Bulgaria. Orban a răspuns că „I-am întrebat cât durează concediul – 7 zile – le-am zis să plece. De regulă, după ce am luat decizia că, să spun, în 22 iunie că înlăturăm restricția și că Bulgaria e între excepțiile în care nu se intră în izolare la domiciliu și se reiau zborurile. Trebuie să treacă minim 14 zile până la momentul în care reinstituim restricția, pentru că evaluarea se face pe 14 zile. Din momentul în care noi am luat decizia să exceptăm o țară, ca să putem să reinstituim restricția, trebuie să treacă minim 14 zile, pe baza evaluărilor făcute de INSP.”

Chiar dacă și Bulgaria se confruntă în ultima perioadă cu o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, încă se află în „zona verde”, având un scor relativ redus, sub 5%. Însă, „deocamdată, cine pleacă în concediu poate să plece liniștit. Poate cei cam de peste o săptămână care ar urma să plece trebuie să urmărească evoluția indicatorului respectiv pe site-ul INSP”, a explicat premierul.

În ceea ce privește alte țări din Europa, în acest moment, Estonia a impus obligativitatea intrării în carantină pentru românii care ajung acolo.

„Probabil și ei folosesc o metodologie de evaluare. Dacă folosesc aceeași metodologie, noi suntem peste 5”, a declarat Orban. Acesta a afirmat și că deocamdată nu există semne ca alte state să ia aceeași decizie.

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Ce știu este că de vreo săptămână se încearcă stabilirea unei metodologii comune la nivel european, măcar pentru cetățenii din afara UE, dar încă nu s-a ajuns la un rezultat. Dacă se stabilește la nivelul Comisiei Europene o metodologie comună, sigur că vom aplica această metodologie”, a concluzionat premierul.

Citește și:
Care este pragul de infectări zilnice la care se vor impune noi măsuri de prevenție? Anunțul făcut de Prof. dr. Alexandru Rafila

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Bulgaria!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video