În ce condiții intră România în stare de urgență? Explicațiile lui Nelu Tătaru

România intră din nou în stare de urgență doar dacă transmiterea comunitară va deveni și mai accentuată, a precizat Nelu Tătaru într-un interviu pentru Agerpres.

În ce condiții intră România în stare de urgență? Explicațiile lui Nelu Tătaru

România ar putea intra din nou stare de urgență dacă numărul de noi cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 va ajunge la un nivel foarte mare – adică zece mii de cazuri într-o perioadă de trei-patru zile, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Agerpres. Acesta a atras atenția și asupra faptului că România nu a depășit încă primul val al pandemiei și că se află pe o a doua culme a primului val.

„Nu instituim stare de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500.”, a mai spus Tătaru. Acesta a și explicat care sunt condițiile în care se poate ajunge din nou la restricții drastice. „Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână și jumătate, două, şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a mai declarat ministrul.

Pentru a evita să ajungem din nou în stare de urgență, ministrul a îndemnat la respectarea regulilor de prevenire deja binecunoscute. Nerespectarea lor este cea care a condus la o transmitere comunitară accentuată a virusului. „De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni.”

Desigur, se poate ajunge din nou în stare de urgență și în condițiile în care capacitatea secțiilor de terapie intensivă va fi depășită, dar și acest lucru depinde tot de numărul de noi cazuri depistate și care ajung să fie tratate în spitale.

Citește și:
Număr RECORD de cazuri noi de Covid-19 în România. Anunțul Președintelui Klaus Iohannis

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video