Este necesar să porți o mască de protecție în timpul pandemiei de coronavirus?

Este masca o măsură de protecție necesară în această perioadă? Cine trebuie să o poarte? Organizația Mondială a Sănătății răspunde la toate aceste întrebări.

Este necesar să porți o mască de protecție în timpul pandemiei de coronavirus?

„Trebuie sau nu să port o mască de protecție?'. E una dintre cele mai frecvente întrebări pe care toți ni le punem în plină pandemie de coronavirus. Iar a găsi un răspuns corect pare din ce în ce mai greu, ținând cont de mesajele diferite pe care fiecare țară le transmite. Statele Unite ale Americii, de exemplu, își îndemnau cetățenii în februarie să nu mai cumpere măști, pe când Coreea de Sud și Japonia le distribuiau oamenilor, iar Cehia și Slovacia le-am introdus recent ca fiind obligatorii.

Așa că, în acest context, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au ținut ieri o conferință de presă, în care au clarificat dacă purtarea unei măști este obligatorie în această perioadă. Potrivit acestora, iată ce categoriile trebuie să poarte o mască:

Persoanele bolnave

OMS recomandă ca toate persoanele infectate cu coronavirus să poarte măști pentru a preveni răspândirea virusului și îmbolnăvirea altor persoane.

Persoanele care au grijă de cei bolnavi

Cei care au grijă de persoanele infectate trebuie să poarte măști pentru a-și proteja sănătatea, dar și pentru a evita transmiterea bolii în cadrul familiei. Cum cei mai mulți dintre noi ne aflăm în autoizolare, OMS susține că transmiterea virusului este mult mai frecventă acum în cadrul familiei.

Persoanele din prima linie

Acestea sunt cele mai expuse contaminării, și de aceea este esențial să ia măsuri de protecție. Fie că vorbim de cadrele medicale sau de angajații supermarket-urilor, toți ar trebui să poarte măști.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că nu critică decizia țărilor ce recomandă purtarea măștii de către întreaga populație. Însă au afirmat că, de multe ori, acestea sunt folosite necorespunzător. Dacă alegi să porți o mască, însă zona nasului este lăsată descoperită, sau o atingi cu mâna fără a fi dezinfectată înainte, aceasta nu te va proteja în niciun fel. De asmenea, dacă folosești o mască, nu trebuie să uiți de celelalte măsuri de igienă, printre care se numără și spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde, adaugă OMS.

Aceștia concluzionează că infectarea cu coronavirus se realizează prin picături de lichid (eliminate prin tuse, strănut, vorbit) și nu prin transmitere aeriană.

Citește și:
România a intrat în scenariul 4 de coronavirus! Ce presupune declanșarea scenariului 4 al luptei cu coronavirusul

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video