De ce mor unii oameni tineri de coronavirus

Până acum, persoanele vârstnice au fost cele mai afectate de coronavirus. Cu toate astea, și persoane tinere și aparent fără probleme grave au murit.

De ce mor unii oameni tineri de coronavirus

Printre primele lucruri pe care le-am aflat despre noul coronavirus a fost faptul că persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile în fața acestuia, mulți dintre cei infectați pierzându-și viața. De asemenea, cei cu probleme medicale cronice pre-existente sunt foarte expuși. Dar, câteodată, se întâmplă ca boala să răpună persoane tinere și în formă, printre care și personal medical.

În anumite cazuri, se descoperă situații medicale nediagnosticate până atunci, dar uneori nu există absolut nicio explicație, dându-le probleme doctorilor și oamenilor de știință care încearcă să găsească un tipar al virusului. Mai multe teorii au fost propuse, unii cercetători fiind de părere că e foarte importantă cantitatea de virus care afectează un individ, în timp ce alții spun că predispoziția genetică are un rol important în cât de tare te poate afecta noul coronavirus.

„Este foarte posibil ca unii dintre noi să avem un material genetic care ne face să nu reacționăm foarte bine în cazul unei infecții cu coronavirus”, explică virusologul Michael Skinner de la Imperial College din Londra. Un exemplu de acest fel este banalul virus Herpes Simplex. La unele persoane, are loc o mutație care afectează receptorii celulari din Sistemul Nervos Central și cauzează un fel de encefalită care poate duce la convulsii și leșin. „Observăm un soi de sensibilitate în cazul anumitor pacienți diagnosticați cu Covid-19, iar asta îi face să sufere de niște efecte secundare mult mai puternice”, adaugă Skinner.

Alți specialiști declară că un factor crucial care determină soarta pacienților este cantitatea de virus cu care o persoană este infectată. Aceștia ar fi afectați de o sarcină virală foarte ridicată. „O persoană cu o sarcină virală ridicată are mai multe particule de virus decât una cu o sarcină virală scăzută. Încă nu știm ce rol are asta asupra simptomelor pacienților cu Covid-19. Dar este important de aflat dacă este o legătură între sarcina virală ridicată și efectele secundare puternice”, spune Alison Sinclair, virusolog la Universitatea din Sussex.

Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre diferențele dintre simptomele infecției cu coronavirus și alergii

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video