Cum gătim alimentele pentru a le păstra cât mai mult nutrienții

Alina Trifu, consultant în nutriție și fondator iHealth, ne învață cum să preparăm corect alimentele pentru a le păstra cât mai mult nutrienții și pentru a ne întări astfel sistemul imunitar.

Cum gătim alimentele pentru a le păstra cât mai mult nutrienții

În această perioadă, este esențial să acordăm o atenție sporită sănătății noastre. Iar asta înseamnă să avem o alimentație sănătoasă, echilibrată, să facem mișcare și să avem un somn odihnitor.

Însă, uneori, chiar dacă consumăm alimente sănătoase, nu profităm la maximum de valoriile lor nutritive. În timpul preparării acestora, multe substanțe nutritive se pierd. Tocmai de aceea, Alina Trifu, consulant în nutriție, ne explică cum ar trebui gătite alimentele pentru a-și păstra nutrienții și pentru a ne întări astfel sistemul imunitar.

LEGUMELE

-Folosește cât mai puțină apă în timpul fierberii.

-Lasă apa să fiarbă timp de un minut, înainte de a adăuga legumele.

-Mâncarea trebuie gătită la foc mic, nu clocotită.

-Păstrează apa în care au fiert legumele și folosește-o pentru supe sau sosuri.

-Gătește legumele cât mai puțin posibil. Acestea trebuie să aibă o textură fragedă și fermă, nu zemoasă și moale.

-Pune legumele crude în apa clocotită, nu rece. În acest fel se reduce la jumătate pierderea de vitamina C.

-Pentru a limita pierderea vitaminelor, taie legumele în bucăți mari și uniforme înainte de fierbere. Cu cât bucățile fierte sunt mai mici, cu atât suprafața expusă acțiunii apei este mai mare, ceea ce duce la pierderea vitaminelor.

-Nu adăuga sare în apa de gătit, deoarece riști să distrugi vitamina C dar și câteva din vitaminele complexului B.

-Fierul din frunzele verzi (spanac, salată verde, rucola) se absoarbe mai bine în organism dacă adaugi suc de lămâie peste.

-Pune legumele congelate în apa care fierbe, imediat ce le-ai scos din congelator. Nu le decongela înainte.

CARNEA

-Absorbția fierului din carne se face mai rapid și mai eficient în mediul acid. Așa că, adaugă suc de lămâie sau de roșii, atunci când gătești carnea sau peștele.

-Pentru a le păstra aroma și pentru a nu se usca în timpul procesului de coacere, gătește puiul sau curcanul cu tot cu piele. Înlătură pielea de-abia în momentul în care o consumi.

-Pentru a elimina riscul contaminării cu paraziți, gătiti bine carnea! Fierul nu este afectat de gătit și nu trece în lichidul de fierbere.

-Dacă vrei să faci o supă, pune carnea într-o oală cu apă rece și apoi pune-o la fiert. Astfel, toți nutrienții vor trece în apă în timpul procesului de fierbere.

Citește și:
Cum depozităm corect alimentele pentru a rezista mai mult

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din video