Când ne putem planifica vacanțele? Declarația oficială a lui Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, a declarat că românii își pot planifica vacanțele în luna iulie, însă le recomandă să fie atenți la destinația aleasă.

Când ne putem planifica vacanțele? Declarația oficială a lui Raed Arafat

Cum sezonul estival a început deja, mulți români se gândesc cum va arăta vara lor în acest an. Își pot organiza o vacanță? Pot ieși din țară să fie apoi obligați să intre în carantină? Care sunt riscurile la care se expun? Sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care toți ni le punem.

În acest context, Raed Arafat, șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, a declarat aseară că luna iulie „ar trebui să fie o lună OK pentru a ne programa vacanțele, dacă situația epidemiologică este sub control.”

Însă, a ținut și să precizeze că românii ar trebui să fie atenți la destinațiile pe care și le aleg, și le recomandă să se orienteze către țări cu un număr cât mai redus de cazuri de coronavirus.

Grecia și Bulgaria par a fi variantele cele mai bune pentru vacanța din această vară. Și asta fiindcă, așa cum a declarat Arafat, „este foarte probabil” ca de la 15 iunie românii care vin din aceste două țări să nu mai fie obligați să intre în carantină. Însă, decizia nu este încă una finală, și va fi luată în funcție de evoluția cazurilor din perioada următoare.

Șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență a declarat că, „dacă nu avem schimbări radicale, iulie este o lună care probabil va fi foarte OK pentru a face rezervări și a planifica vacanța.”

În ceea ce privește litoralul românesc, Raed Arafat a afirmat că au fost impuse o serie de reguli, pe care atât turiștii cât și administratorii plajelor și teraselor trebuie să le respecte. Printre acestea se numără păstrarea a „2 metri distanță între șezlonguri, distanța de 2 metri pentru cei care vor să stea în zona fără șezlonguri, pe nisip, la terase să se păstreze regulile de 4 persoane la masă, distanța între mese. Pentru că legea prevede 70% șezlonguri – 30% zonă de nisip, cei care vor să stea pe nisip, vor avea această permisiune, dar să păstreze distanța de 2 metri.”

Legat de măsurile de relaxare ce ar putea fi implementate în perioada următoare, Raed Arafat a declarat că „este prea devreme de a spune și a specula ce urmează să fie deschis. Toată lumea spune foarte clar că e posibil doar dacă situația rămâne sub control. Suntem la 3-4 zile de la relaxarea din 1 iunie. Trebuie să vedem efectul relaxării, că să vedem cu certitudine ce va rămâne și ce nu din ce urmează să se deschidă. Pe linie medicală, rămânem în observație, e prea devreme să spunem ce activități se vor deschise în mall-uri.” a concluzionat șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență.

Citește și:
Ministrul de Interne a anunțat când s-ar putea relua zborurile spre Marea Britanie

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din video