Si in aceasta luna Less is More

In numarul trecut anuntam aparitia unui nou proiect editorial, intitulat Less Is More – o rubrica prin care ne dorim sa atragem atentia asupra modei sustenabile. Stiu ca ai o multime de lucruri pe cap, stiu ca jonglezi zilnic cu probleme serioase ale vietii cotidiene, ca abia reusesti sa-ti organizezi si sa arunci selectiv gunoiul... dar toate acestea sunt importante, din pacate.

Si in aceasta luna Less is More

Ce pot sa te asigur, insa, e ca a cumpara moda responsabil nu e la fel de greu ca procesul de selectare a deseurilor (care mie, una, imi da mari batai de cap). Aici e vorba doar de informare: sa stii, pe de-o parte, de unde provin hainele pe care le porti, cine le-a facut si in ce conditii au fost lucrate, cata energie consumi ca sa-ti speli, usuci si sa-ti calci jeansii, de exemplu (am fost foarte surprinsa sa vad statisticile din articolul de luna trecuta. Dupa un calcul simplu am realizat ca uscatul si calcatul garderobei mele ar putea lumina cateva case, ba chiar un sat din Africa!).

Vestea buna, pe care o aflam din articolul Eco-fashion: cand luxul devine verde, de la pagina 70; e ca moda sustenabila nu mai inseamna azi doar haine batranicioase, demodate, insipide. O multime de designeri au luat calea unei abordari responsabile si multi altii se pregatesc sa faca la fel.

Dar, asa cum spuneam, nu doar compozitia hainelor conteaza, ci si ce faci cu ele dupa ce le cumperi. In plus, daca vrei sa contribui cu ceva la sanatatea acestei planete, nu mai trebuie sa cumperi ca nebunul – nici nu mai este cool, de altfel –, trebuie sa fii retinuta, sa nu risipesti, sa reciclezi (iar daca nu refolosesti tu hainele, poti sa le faci cadou unora care au nevoie de ele sau stiu ce sa faca pentru a le recicla). Nu trebuie sa ti se para infricosator, fiecare contribuie cum si cu cat poate, important este sa fii constienta de aceste lucruri.

Eu, una, sunt constienta ca toate avioanele pe care le iau in diferitele mele vacante si expeditii polueaza mult, dar n-am sa ma opresc din calatorii din acest motiv, asa ca incerc sa compensez cu alte lucruri, pentru ca amprenta mea de carbon sa nu fie uriasa. Luna aceasta, de exemplu, am renuntat la calcat! Si o astept pe Ioana Ulmeanu sa-mi dea si alte idei in materialele viitoare. #itsagiveandtakesituation.

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

www.facebook.com/roxana.voloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle