O obligație morală

În mod normal ar fi trebuit ca în acest număr să vă povestesc despre pregătirile pe care le facem pentru ELLE Style Awards, ar fi trebuit să concepem listele cu nominalizați, să fixăm tema petrecerii atât de așteptată în ultimii 10 ani (erau designeri care ne rugau să le spunem dinainte tema, pentru a putea fi capabili să producă ținute mai din timp, ca să preîntâmpine afluxul de cereri înaintea galei).

O obligație morală

În schimb, ne întrebăm când va trece acest al patrulea val al pandemiei și când vor fi ridicate restricțiile în vigoare, ne uităm cu jind la celelalte țări europene și ne întrebăm de ce ei pot și noi nu. Rata mica de vaccinare a românilor și, implicit, numărul mare de decese ne-au făcut să fim din nou pe prima pagină a ziarelor internaționale, pe CNN, Euronews. Pe lângă adevărata tragedie de a ne fi obișnuit să tratăm drept simple numere miile de morți, familii îndoliate și persoane suferinde, mai trăim și rușinea de a fi ultimii din Europa.

M-am întors recent de la Viena, de la o lansare internațională HUAWEI (am documentat în acest număr experiența la care am participat alături de Lidia Buble, Selly și Alex Gâlmeanu), care s-a putut desfășura pentru că, deh, în Austria avem de-a face cu un popor civilizat, adică vaccinat. Și, la scară mai mică, toate planurile noastre personale sunt date peste cap, de la petrecerile copiilor, care nu mai pot avea loc, până la nunțile și botezurile care, iată, se amână și ele la nesfârșit. Dacă anul trecut eram neputincioși în fața bolii, anul ăsta nu mai avem nici o scuză. Valurile 4, 5 și câte vor mai fi sunt doar vina celor care au decis să nu se vaccineze. Dar e o vină care are, și ea, sursele ei, mai exact lipsa de acțiune a autorităților, care nu au fost capabile să elaboreze campanii eficiente și credibile sau să combată discursuri mincinoase.

Eu tot mai sper ca oamenii să realizeze, măcar în ultimul ceas, că sursele lor de informare sunt total eronate, că cei care fac azi audiențe pe niște canale TV corupte sunt doar agitatori și oportuniști fără pic de moralitate, să ia exemplul Europei și al lumii întregi, să lase egoismul la o parte și să nu aștepte până mor ei sau un om drag lor ca să se convingă de importanța acestui gest (civic, în primul rând) de a se vaccina.

Poate că această pagină ar fi trebuit umplută cu lucruri drăguțe, e totuși luna cadourilor, dar nu vreau să pozez în robot corporatist și cred că nici voi nu vreți să o fac. Așadar cred că e util și corect să știți ce gândesc în acest moment de cumpănă, pe care l-aș fi dorit din toată inima evitat.

Cred că nu am dreptul să tac fără să livrez o opinie sinceră despre dramele prin care trecem azi. Le compar cu un război și cred că din război nimeni nu se întoarce viu, chiar dacă nu a murit. Suntem toți în aceeași barcă și suferim.

Sărbători liniștite vă doresc!

Roxana Voloseniuc REDACTOR SEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle