ELLE SPECIAL: Stand for Earth

„Ne găsim în fața unei serii de dificultăți legate de mediu la nivel global încă mai crunte, aproape existențiale, de la pierderea biodiversității la schimbarea climei și până la poluarea cu plastic, care cer acțiune…“, spunea Denis Hayes, organizatorul primele Zile a Pământului, în 1970.

ELLE SPECIAL: Stand for Earth

50 de ani mai târziu, tema dosarului dedicat mediului de anul acesta este, deloc surprinzător, acțiunea în beneficiul climei. Australia arde încă, Indonezia e sub ape, în vreme ce Amazonul este în pericol.

Este momentul să ne protejăm pământurile, aerul, apele și viața sălbatică atât de prețioase și să vindecăm planeta. ELLE a întâlnit unele dintre cele mai entuziaste eco-celebrități care se implică în această cauză, alături de organizațiile de mediu. De la sustenabilitate în modă la protejarea oceanelor și la construirea unor surse de apă curată, inspiră-te din munca lor. Și nu uita: totul începe cu noi.

Material compilat de Virginie Dolata & Georgina Johnston-Watt

Matt Damon, actor

Actor, producător și scenarist aclamat, și co-fondator al water.org, Matt Damon este un personaj renascentist pentru secolul XXI, cu un impact și pe ecranul cinema-tografelor, și dincolo de el.
Cu 15 ani în urmă și-a asumat sarcina importantă de a combate sărăcia și lipsa igienei din lume, lucruri cărora le-a fost martor în timpul filmărilor. Activând neobosit pentru a furniza apă curată și
pentru a stimula economic oamenii, de la lansarea organizației, în 2009, doamnelor și domnilor, acesta este Matt Damon!

Mulțumiri speciale pentru water.org pentru participarea lui Matt Damon www.water.rog

ELLE: Ce te-a determinat să creezi această organizație?
Matt Damon: Cercetam cele mai presante probleme ale lumii și mi-am dat seama că accesul la apă și igienă este soluția multora dintre probleme. Fără apă sau fără toalete, oamenii nu pot ieși din sărăcie și unele dintre cele mai mari probleme ale lumii nu pot fi rezolvate – cu acces la ele, viețile, comunitățile și economia se schimbă. Filmam în Africa Subsahariană și am petrecut ceva timp cu familiile dintr-un sat din Zambia. Văzând efortul lor zilnic de a găsi apă, am fost inspirat să mă angajez să ajut la rezolvarea crizei apei, prin munca cu water.org.

ELLE: Care sunt scopurile și proiectele de azi ale organizației?
M.D.: water.org a ajutat peste 25 de milioane de oameni să aibă acces la apă și salubritate, și nu ne oprim aici. Scopul nostru este să creștem finanțarea pentru apă curată și salubritate, astfel încât mai mulți oameni să aibă acces la ele – și să aducem lumea mai aproape de scopul de a exista acces la ambele pentru toți, până în 2030.

ELLE: Care este cel mai rău lucru la care ai fost martor ca activist de mediu?
M.D.: În urmă cu vreo șase ani am fost în Haiti. Am întâlnit o fată de 14 ani care petrecea între trei și patru ore pe zi adunând apă pentru familia ei, pentru că nu aveau acces la apă acasă. Copiii ca ea nu ar trebui să fie împovărați cu aceste lucruri. Ar trebui să se joace și să meargă la școală, nu să meargă pe distanțe mari și să care vase grele cu apă din râuri sau iazuri.

ELLE: Și lucrul care îți dă speranță?
M.D.: Ei bine, aceeași fată are astăzi acces la apă. Prin munca noastră timpurie cu water.org, familia are acum apă acasă. Când am întrebat-o ce o să facă acum, că nu mai trebuie să care apă în fiecare zi, mi-a spus „o să mă joc. A fost un moment important pentru mine, pentru că acum poate și ea să fie copil, să se joace. Acesta e rezultatul muncii noastre – accesul la apă le aduce copiilor și familiilor sănătate, speranță și oportunități.

ELLE: Cum crezi că s-a schimbat dezbaterea în jurul problemelor de mediu în ultimii ani?
M.D.: Cred că lumea se trezește. Cred că mai avem de muncit, și când vine vorba despre accesul la apă curată și la salubritate pentru oamenii care trăiesc în sărăcie, avem discuții importante cu lideri globali despre cum vom atinge Sustainable Development Goal 6 (din programul de dezvoltare sustenabilă stabilit de Națiunile Unite, n.red.). Asta înseamnă acces universal la apă și la salubritate. După cele mai recente rapoarte, nu suntem pe traiectoria bună. Ca să atingem acest scop, ar trebui să investim 114 miliarde de dolari pe an, până în 2030. Aici intervine water.org. Avem o soluție pentru acest deficit de finanțare. Prin acces la finanțare, putem să dăm putere milioanelor de oameni care au nevoie de apă curată și salubritate.

ELLE: Dacă ai fi președinte al Pământului, ce legi sau amendamente ai pune în aplicare ca să faci planeta un loc mai bun în care să trăim?
M.D.: Cred că întreruperea perpetuării sărăciei pentru toți oamenii din lume începe cu accesul la apă curată. Fără ea, oamenii nu pot supraviețui. Așa că, dacă aș fi președintele Pământului, aș face accesul ușor la apă curată pentru toți o prioritate.

Shailene Woodley, actriță

Toți o știm pe Shailene Woodley drept emoționanta Jane Chapman din hit-ul HBO Big Little Lies. Talentul ei se întinde mult dincolo de reflectoarele strălucitoare de la Hollywood. Co-fondatoare a All it Takes, care promovează leadership-ul pozitiv și sustenabil, împreună cu mama ei, în 2010, Shailene crede că empatia este esențială, mai ales când vine vorba despre chestiuni legate de climă, un lucru care se reflectă și în munca ei de durată pentru Conservation International (CI).

Cu mulțumiri speciale pentru Conservation International pentru participarea lui Shailene Woodley
www.conservation.org

ELLE: Ce te-a determinat să te implici la început în această cauză de mediu?
Shailene Woodley: Încă de la prima mea experiență împreună cu Conservation International, am fost uimită de dăruirea cu care chiar fac lucrurile. Nu doar vorbesc, ci și fac. Admir felul în care Conservation International muncește în zeci de țări din lume, și cum acționează ca un intermediar între activiștii și organizațiile la firul ierbii și autoritățile din guverne.

ELLE.: Care sunt scopurile și proiectele de azi ale organizației?
S.W.: Sunt multe scopurile pe care le are Conservation International azi. Tot felul de lucruri, de la mărirea ariilor protejate din oceane, la restaurarea pădurilor de mangrove și până la împiedicarea defrișărilor. Participă activ, în peste 30 de țări, la transmiterea mesajului că natura vindecă natura. Ideea este că, dacă îi dăm timp și spațiu naturii să se vindece, se va regenera și va înnoi multe din prețioasele sale resurse, care ne sunt necesare dacă vrem ca planeta să înflorească.

ELLE: Care este cel mai rău lucru la care ai fost martoră ca activistă de mediu?
S.W.: Cel mai rău lucru este felul în care media abordează uneori problemele legate de mediu. Această modalitate poate să îi facă pe oameni să se simtă neputincioși și panicați, ceea ce ne va face, mai apoi, să fim apatici.

ELLE: Și lucrul care îți dă speranță?
S.W.: Cel mai bun lucru este când oamenii oferă soluții simple, primi pași către implicare. Un excelent prim pas pe care îl recomand deseori celor care nu au timp să participe fizic la acțiunile de mediu este să donezi unor organizații precum Conservation International, care fac munca asta în fiecare zi. De asemenea, e fantastic să vezi având loc povești de succes – cu cât mai multe vom vedea, cu atât mai înclinați vom fi să ne implicăm și să le facem să se întâmple.

ELLE: Cum crezi că s-a schimbat dezbaterea în jurul problemelor de mediu în ultimii ani?
S.W.: Oamenii încep, în cele din urmă, să simtă efectele schimbărilor climatice în propriile lor vieți, în toată lumea. Încep să vadă că nimeni nu este în siguranță în fața dezastrelor de mediu. Dar, mai important, tinerii vorbesc mai tare ca oricând în acest domeniu, și cu tehnologia pe care o avem azi, sunt capabili să creeze o mișcare globală care transcende ceea ce puteam face în trecut. Tinerii duc mișcarea mai departe, în viitor, pentru fiecare dintre noi.

ELLE: Dacă ai fi președinta Pământului, ce legi sau amendamente ai pune în aplicare ca să faci planeta un loc mai bun în care să trăim?
S.W.: Aș legifera învățarea empatiei pentru copii, ca să ne asigurăm că fiecare copil se simte în siguranță și se simte văzut, ascultat, iubit. Nu pot să nu cred că la rădăcina întregii crize de mediu se află incapacitatea noastră de a ne gestiona emoțiile, dorințele și nevoia de a experimenta iubirea și siguranța. Nu putem discuta despre mediu până nu discutăm despre felul în care ne purtăm unii cu alții. Totul este același lucru. Daunele pe care le facem mediului sunt o oglindă a felului în care ne facem rău unii altora, în fiecare zi.

Citește continuarea în ELLE IUNIE 2020!

Foto: Prin amabilitatea Greenpeace

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle