ELLE SPECIAL: Make it possible!

Fă cunoștință cu patru oameni care mișcă lucrurile în România, atât prin munca lor, cât și, pur și simplu, prin ceea ce reprezintă: generația tânără și diversă care duce lumea înainte. Și găsește inspirație în vocile lor, dar și în ținutele cool pe care le poartă, semnate de un brand care care mizează pe diversitate: Tommy Hilfiger.

ELLE SPECIAL: Make it possible!
  • Luca poartă: Hanorac din bumbac, Jeans.
  • Alina poartă: Hanorac din bumbac, Jeans.
  • Sergiu poartă: Hanorac din bumbac, Jeans.
  • Virginia poartă: Hanorac din bumbac, Fustă din denim, magazinele Tommy Hilfiger.

Alina Șerban, regizoare & actriță

ELLE: De fiecare dată când ești intervievată, este menționat faptul că ești o actriță și regizoare romă – cât cântărește lucrul acesta pentru tine ca fiind unul pozitiv și în ce măsură crezi că este o abordare care duce înainte stereotipul romului excepțional, care își depășește condiția, și pe care oamenii în general îl vehiculează ca pe un fel de excepție care nu face altceva decât să confirme o regulă?
Alina Șerban: Consider reprezentarea un element important în societatea de azi. Nu avem o reprezentare media diversă, care să includă vocile femeilor, comunității LGBTQ+, persoanelor cu dizabilități ș.a.m.d., deși această diversitate există în realitatea noastră de zi cu zi. Mergând pe stradă, vedem diversitate, și totuși ea lipsește din media și film. De aceea cred că este important să-i vedem și să-i numim pe acești oameni care sunt de obicei ignorați. Într-adevăr, dacă reprezentarea s-ar diversifica, dacă aceste voci ar fi prezente în interviuri și promovate în mai multe domenii, pe viitor e posibil să nu mai fie nevoie ca discursul să se concentreze pe ei ca fiind excepții. Personal, am mereu grijă să menționez faptul că eu nu sunt o excepție, că nu am nimic în plus față de verișoarele cu care am crescut, de exemplu, dar nu stă în puterea mea să controlez ce face media cu mesajul meu, cum și dacă îl trunchiază.

ELLE: Subiectele pe care le-ai abordat în proiectele tale izvorăsc din experiența ta de viață – de ce a fost important pentru tine să îți spui povestea (și pe cea a comunității din care faci parte) și care sunt lucrurile pe care crezi că le-ai lămurit făcând acest lucru, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți?
A.Ș.: Sunt, în primul rând, o ființă umană ce își spune povestea. Ca fiecare ființă umană, poveștile mele sunt complexe, incluzând multiple nuanțe, aspecte personale, precum și culturale. Am crescut într-o societate în care a lipsit reprezentarea media pentru romi ca mine, pentru oameni normali care munceau și care nu se încadrau în stereotipul de om rău și nici în stereotipul exotic (dansatori, muzicieni ș.a.m.d.). Nu mă regăseam, nici pe mine, nici pe cei din familia mea, în filme, de exemplu, și din acest motiv este foarte important pentru mine să-i prezint pe romi ca oameni printre oameni, cu părți bune și rele, așa cum sunt portretizați cei ce aparțin majorității, cu năzuințe, dorințe, defecte și calități. Această multidimensionalitate a lipsit până acum din descrierea romilor și poate din acest motiv nu arătăm solidaritate față de romi. Ca și cum nici nu-i percepem ca fiind oameni ca toți oamenii. Ei sunt ori buni, ori răi. Poate putem începe de la a recunoaște că nu avem toți șanse egale la început de drum și, în viață, contează mult de unde plecăm.
Pun accent pe a aduce un mesaj de solidaritate prin munca și proiectele mele. Propun o perspectivă nouă și spun o nouă poveste, și mă bucur că am putut face loc pe scena de teatru și film pentru romi. Și asta îmi doresc să fac în continuare. Să amintesc, într-un mod creativ, că avem mult mai multe lucruri în comun decât lucruri care ne despart.

ELLE: Ai avut o copilărie dificilă – în ce fel te-a motivat asta și în ce fel simți că te-a tras înapoi?
A.Ș.: Toate experiențele pe care le-am trăit, fie bune sau mai puțin bune, au construit omul ce sunt astăzi, și continui să învăț din cicatrici, să mă bucur de oamenii care îmi arată solidaritate, dar și de cei care nu o fac, pe care încerc să îi înțeleg. Experiențele dificile prin care am trecut mi-au adâncit empatia față de ceilalți oameni. Mă uit la cei care nu au nimic. Nu mă interesează dacă sunt romi, ne-romi, ce sex sau religie au, mă doare când îi văd căutând în gunoaie, mă afectează profund când văd că sunt foarte mulți oameni la noi în țară care nu au resursele de bază pentru a supraviețui. Trăim într-o societate a contrastelor accentuate. Cred că pot empatiza mai ușor cu cei săraci tocmai pentru că, la rândul meu, am trăit experiențe similare. Știu ce înseamnă să nu ai casă, să-ți dorești lucruri banale, pe care alții le iau de bune. Poate aceasta a fost și sursa motivației mele și determinării mele, faptul că în multe situații a trebuit să muncesc mai mult decât ceilalți pentru a fi acolo, în aceeași bancă. Mă gândesc acum la colegi, chiar la colega mea de bancă, a trebuit să demonstrez că merit să fiu în aceeași bancă cu ea.

ELLE: Ai vorbit deseori despre cum te-a afectat rasismul – atât la adresa ta, cât și cel generalizat, sistemic, la adresa romilor. Cum ți-a modelat rasismul cu care te-ai confruntat viața și cariera?
A.Ș.: Rasismul există și va exista, nu cred că este un personaj care va pleca prea curând din viețile noastre, din societățile noastre. M-am confruntat și mă confrunt încă cu el. Nu aș spune că mi-a modelat viața sau cariera, e o cutumă, un obicei despre care doresc să îmi exprim, la rândul meu, punctul de vedere. De multe ori nu pot face nimic să schimb situația, pentru că nu ține de mine, însă încerc să vin cu o altă perspectivă și să aduc acest subiect în atenția publicului.

Fotografii: Christian Tudose
Realizatoare: Domnica Mărgescu și Daria Georgescu
Interviuri: Ioana Ulmeanu

Machiaj: Tania Cozma.
Coafura: Raluca Crăciun și Cosmin Benchea.
Mulțumim Studio 82.

Citește continuarea în ELLE NOIEMBRIE 2020!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle