ELLE SPECIAL: Femei în diplomație

ELLE SPECIAL: Femei în diplomație

IOANA BIVOLARU Ambasadorul României în Portugalia

De doi ani de zile, Ioana Bivolaru ne reprezintă țara în Portugalia. Se numără printre cele 21 de femei care conduc astăzi o Ambasadă a României și a făcut parte din echipa care a negociat aderarea României la Uniunea Europeană.

ELLE: Ce v-a făcut să alegeți acest domeniu? Ce cunoștințe și studii presupune o astfel de carieră?
Ioana Bivolaru: Mi-am dorit dintotdeauna să cunosc cultura, oamenii și obiceiurile altor țări, iar studiile și profesia mi-au dat ocazia să cunosc oameni și locuri la care cu greu aș fi ajuns altfel. În anii liceului au fost Italia și pasiunea pentru limba italiană, pe care am studiat-o la Liceul „Dante Alighieri. Au urmat o licenţă în comunicare socială la Universitatea Bucureşti, masterul în studii administrative şi politici europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia, şi diploma de studii postuniversitare în relaţii internaţionale şi integrare europeană la SNSPA. Consider că am avut o mare șansă ca tânăr diplomat român. La 24 de ani, după absolvirea masterului de la Colegiul Europei din Belgia, am fost aleasă să fac parte din echipa care a negociat aderarea României la Uniunea Europeană. Faptul că am fost martora unor sofisticate negocieri și eforturi diplomatice m-a maturizat și a fost cea mai bună practică. Au urmat misiunile la Roma, Helsinki, Haga și apoi cinci ani la Bruxelles. Diplomația presupune o mare capacitate de adaptare și de relaționare cu cei din jur, iar mie cel mai mult îmi place să descopăr oameni și locuri noi.

ELLE: Cum ați descrie situația actuală în ceea ce privește proporția dintre femei și bărbați în pozițiile de conducere din diplomație?
I.B.: Nu cred că mai este un domeniu preponderent masculin, importante sunt pregătirea, profesionalismul şi experiența, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. În Ministerul Afacerilor Externe, echipa actuală este formată din femei și bărbați în proporții aproximativ egale, iar aproape jumatate din posturile de conducere sunt ocupate de femei. Un sfert din misiunile noastre diplomatice sunt conduse de femei. Eu am avut acces la educație și formare în condiții de egalitate, am optat pentru diplomație tot în condiții de egalitate și am trecut prin procese de selecție identice. Propunerea de a deveni ambasador a venit după patru ani în care am condus, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Departamentul Uniunea Europeană, care coordona relațiile cu aproximativ 30 de misiuni diplomatice ale României, dar cred că a contat foarte mult și experiența de 16 ani în afaceri europene. Am, astfel, onoarea să fiu astăzi una dintre cele 21 de femei care conduc o Ambasadă a României.

ELLE: V-ați confruntat cu stereotipuri de-a lungul carierei dumneavoastră în ceea ce privește o femeie la conducere?
I.B.: Personal nu m-am confruntat până acum cu provocări legate de gen. Iar de când am sosit la post în Portugalia, cu atât mai puţin. La Lisabona există una dintre cele mai puternice Asociații ale Femeilor Ambasador la nivel global, extrem de activă. Este formată din 24 de femei-ambasador și are sprijinul președintelui Portugaliei, prof. Marcelo Rebelo de Sousa, care a anunțat egalitatea de gen drept una dintre prioritățile mandatului său, declarându-se a fi un președinte „aproape feminist, pentru care egalitatea de gen este un mod de a fi.

ELLE: Considerați că există diferențe în viziune, abordare sau demarare a unui proiect între femei și bărbați?
I.B.: Teoria spune că bărbații sunt cartezieni, nu își bazează raționamentele neapărat pe detalii, iau decizii mai puțin emoționale. Femeile au intuiții, sunt consecvente, au de multe ori o incredibilă putere de muncă, nu își trădează convingerile. Am întâlnit femei excepționale, care m-au inspirat și mi-au dat încredere, și asta mă ajută să fiu sigură că, în carieră, indiferent cât de diferiți suntem, pornim cu șanse egale. Diplomația, dincolo de rigoare, caracter puternic, educație, seriozitate și profesionalism, înseamnă și să te faci ascultat. Ce nu se negociază este eleganța discursului, cea care face diferența, indiferent de genul celui care îl promovează.

ELLE: Ce proiect la care ați lucrat până acum a reprezentat o provocare deosebită?
I.B.: Cea mai mare provocare a fost maratonul cultural „12 capitole ale creativităţii româneşti în Portugalia, organizat împreună cu Institutul Cultural Român de la Lisabona. Mi-am început mandatul cu gândul de a face din împlinirea unui secol de relații diplomatice dintre România și Portugalia un proiect memorabil. După Lucian Blaga, Mircea Eliade și patru ambasadori scriitori care m-au precedat, misiunea nu era simplă. Scopul a fost să promovăm România prin creativitatea manifestată în diferite forme de artă. În fiecare lună, timp de un an de zile, în unele dintre cele mai semnificative muzee, săli de concert sau contexte urbane, am derulat câte un eveniment menit să fixeze în conștiința publicului portughez creativitatea românească, atât în dimensiunea ei contemporană, cât și istorică. A făcut parte din acest maraton și expoziția Gheorghe Fikl. Puneri în scenă portugheze, într-unul din cele frumoase palate din Lisabona, pe care am pregătit-o încă dinainte de a îmi începe mandatul la Lisabona. La doar șase luni de când am preluat postul, pânzele lui Fikl ocupau prestigiosul muzeu Ajuda din Lisabona, eveniment realizat cu sprijinul consulului onorific al României la Estoril. Un alt moment de neuitat a fost ampla expoziție organizată la Muzeul Național de Arheologie Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic, pe care au vizitat-o peste 70.000 de persoane. Însuși președintele Portugaliei a dat curs invitației de a vizita expoziția, gest care ne-a onorat. Rămâne mărturie albumul România-Portugalia – 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-portugheze, în coordonarea profesorului Dan Caragea. Una dintre marile bucurii rămâne, însă, aceea de a descoperi femei care merită promovate și ale căror istorii de viață merită povestite, așa cum se întâmplă cu femeile din diaspora românească.

ELLE: Ce sfat i-ați da unei tinere care dorește să intre în diplomație?
I.B.: Diplomaţia este o carieră spectaculoasă, plină de experienţe transformaţionale care merită orice efort, iar orele lungi de muncă sunt compensate de întâlniri care te îmbogățesc spiritual şi deschid porți către noi orizonturi şi lumi.

Citește continuarea în ELLE NOIEMBRIE 2018!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle