ELLE SPECIAL: Belle de jour

Militanta angajata pentru dreptul la avort si pentru legalizarea adoptiei pentru cuplurile homosexuale, muza designerului Yves Saint Laurent, prietena apropiata a scriitorului Patrick Modiano.

ELLE SPECIAL: Belle de jour

Ileana F. Buzea a intalnit-o la Festivalul Lumière de Lyon pe una dintre cele mai admirate actrite din lume: Catherine Deneuve.

Asa spuneau toate revistele, ca e cea mai frumoasa femeie din lume. Multa vreme a fost. Si acum e frumoasa. In ciuda anilor care s-au asezat pe trasaturile ei de zeita egipteana si care au mai sters din misterul, din insondabilul expresiei ei. N-am reusit niciodata sa-mi imaginez un Luceafar masculin, astru indepartat si rece, cum il descria Eminescu. Daca Luceafarul ar fi fost o femeie, ea l-ar fi intruchipat. Ea, Catherine Deneuve.

E ceva cu actrita, cu femeia asta. Ceva care imi scapa printre degete, care se evapora ca un gand, ca o fata Morgana, fix atunci cand imi spun „asta e, asa e Deneuve, asta e adjectivul care o caracterizeaza. Am sters mai multe introduceri. M-am suparat pe tastatura, ca si cum ea ar fi fost de vina ca nu gaseam un unghi prin care sa o prezint pe Catherine Deneuve.

S-o luam pe rand: militanta angajata pentru dreptul la avort si pentru legalizarea adoptiei pentru cuplurile homosexuale, muza designerului Yves Saint Laurent, care spunea ca ii poarta noroc, prietena apropiata a scriitorului Patrick Modiano, care a luat premiul Nobel pentru literatura acum doi ani, una dintre cele mai admirate actrite din lume.

Nu citez toti regizorii cu care a lucrat de-a lungul celor cincizeci de ani de cariera, pentru ca ma ia ameteala: Jacques Demi, Luis Buñuel, François Truffaut, Roman Polanski, Lars von Trier… Nu vreau sa aleg o singura prisma prin care sa ma uit la Catherine Deneuve. Nu pentru ca nu ar fi posibil, jurnalistic vorbind. Dar ar fi nedrept.

Un portret al lui Deneuve desenat dintr-o perspectiva unica ar fi ca o carte cenzurata, ca un film schilodit la montaj. Cum sa disociezi actrita de femeie, de feminista, de muza si de militanta? Catherine Deneuve e toate astea la un loc. Ah, si inca ceva: e prima femeie careia i-a fost acordat premiul Lumière. In octombrie 2016, la Lyon, cinematografia mondiala a salutat filmografia lui Catherine Deneuve, al carei nume se adauga unei panoplii de laureati binecunoscuti, ca Milos Forman, Quentin Tarantino sau Martin Scorsese.

Viceversa

Ce pacat ca lumea asta nu e la fel de armonioasa ca un vis bine construit. Ce pacat ca fericirea nu e mereu in echilibru. E asa de obositor. Dureros, contrar frumusetii. Pentru ca frumusetea si fericirea sunt pereche. Nu, nu e un citat dintr-o poezie cu rima alba. Asta spunea Catherine Deneuve intr-un interviu acordat revistei ELLE Franta, acum cincizeci si doi de ani.

Primul dintr-o lunga si fidela serie de interviuri, pentru ca ELLE si Catherine se cunosc de mult. Se curteaza, se admira reciproc. Se cauta una pe cealalta, pentru ca au acelasi scop declarat, asumat: emanciparea femeii.

Citeste continuarea in ELLE FEBRUARIE 2017!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle