ELLE SPECIAL: Alături de Ucraina

Am vorbit cu ucraineni fugiți din calea războiului sau rămași acasă despre cum simt și văd conflictul care le devastează țara, despre ce simt față de invadatorii lor și despre cum speră că va arăta viitorul.

ELLE SPECIAL: Alături de Ucraina

Sonya Zabouga, redactor-șef ELLE și ELLE Decoration Ucraina: „Credem că Ucraina va câștiga”

Ediția ucraineană a revistei ELLE a fost, până pe 24 februarie, ca fiecare dintre edițiile din lume, o publicație de lifestyle scrisă predominant de femei pasionate de modă și frumusețe. Viețile tuturor colegilor noștri din redacția de la Kiev s-au schimbat radical începând cu momentul în care țara lor a fost invadată de armata rusă. Sonya Zabouga ne-a povestit mai multe despre ce a urmat acelui moment.

„Eram acasă, în Kiev. S-a întâmplat în jurul orei 4:30 dimineața, devreme… am început să verificăm știrile pe Facebook. Oamenii deja scriau postări despre ce se întâmpla. Am înțeles atunci că sunetele exploziilor nu se auzeau doar în Kiev, ci și în alte orașe ale Ucrainei. Am fost șocați.” Chiar dacă zvonurile privind o eventuală invazie se întețiseră cu o lună înainte, cu multiple avertismente din partea specialiștilor internaționali, Sonya spune că ce s-a întâmplat pe 24 februarie era „imposibil de crezut. Nu eram pregătiți pentru așa ceva.”

Cu toate că atmosfera în țară fusese tensionată în ultimii 8 ani, cât au trecut de la protestele cunoscute sub numele de Maidan, în care ucrainenii și-au arătat clar dorința de a fi o țară democratică, europeană, dar și de la anexarea Crimeei de către Federația Rusă, posibilitatea unui război care să cuprindă întreaga țară părea îndepărtată. Sonya spune acum că războiul e „un mare test pe care Ucraina îl trece onorabil”, spre deosebire de adversari.

„În ziua în care Putin a început acest război împotriva Ucrainei, el a anulat viitorul țării sale. Cei din Rusia care chiar înțeleg ce se întâmplă nu mai văd un viitor în țară. Caută modalități să iasă de acolo. Demarând acest atac împotriva Ucrainei, Putin își ține cetățenii ostatici ai propriei ambiții nebunești.” Iar războiul, spune, arată cât de curajoși sunt conaționalii ei. „Șocul și frica sunt amestecate cu acest incredibil simț al patriotismului și al unității. Ca niciodată, suntem gata de orice ca să ne apărăm dreptul la pace și la autodeterminare. Suntem recunoscători tuturor celor care sunt alături de noi în aceste momente dificile. Susținerea voastră ne face mai puternici.” Amintește și de sancțiunile „fără precedent” impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către comunitatea internațională. „Apreciem toate eforturile pe care le fac ca să ne susțină.”

„Nu m-am gândit niciodată să fug. Este țara mea. Vreau să stau aici și să muncesc.”, mai spune Sonya când o întreb cum a luat decizia să rămână în Ucraina. „Stau în Kiev și continui munca. În fiecare dimineață încep prin a verifica știrile despre ce s-a întâmplat noaptea trecută. Suntem bine informați, printr-o transmisie de 24 de ore din 24, pe canalele YouTube și SoMe. Toate eforturile echipei mele se concentrează acum pe pagina site-ului elle.ua și pe canalele noastre de social media. Chiar am lansat unul nou, pe Telegram. Trebuie să ne informăm cititorii despre tot ce se întâmplă în fiecare moment. Comunicăm foarte mult între noi prin serviciile de mesagerie.”

O întreb în final ce mesaj ar vrea să transmită lumii: „Credem că Ucraina va câștiga. Simțim susținerea din întreaga lume. Ne simțim mai uniți ca oricând.”

Ivan Frolov, fondator și director creativ al brand-ului Frolov: „Adevărul e de partea noastră”

Frolov este un brand de modă care vorbește cu fiecare piesă a sa despre libertate și provocare, creațiile jucăușe și colorate ale lui Ivan Frolov fiind greu de ignorat. De pe 24 februarie, Ivan, în vârstă de 28 de ani, nu mai face haine, și nici echipa lui nu se mai ocupă de asta. Fiecare face voluntariat, într-un fel sau altul, încercând să-și ajute concetățenii și armata, iar Ivan lucrează veste antiglonț.

„M-am trezit la 5 dimineața în sunetul exploziilor. Prima dată m-am gândit la echipa mea”, spune acum Ivan. ‘Am făcut imediat o conferință și am decis chiar atunci să oprim producția. După, nu am dormit vreme de două zile, ca să ne asigurăm că fiecare membru al echipei este în siguranță. Apoi am petrecut 25 de ore conducând mașina cu care mi-am scos familia din Kiev. Acum sunt în relativă siguranță, la fel și colegii mei.”

Ivan spune că nu se aștepta la război. „Eram calmi până la începutul primelor explozii. Știrile ne atacau psihologic, dar aveam încredere că Guvernul se va ocupa de asta și ne vedeam de treabă. Pentru că suntem oameni pașnici, pentru că nu puteam să credem că un terorist ca Putin poate să înceapă să atace o țară independentă. Desigur, aveam și scenarii negre în minte, dar nu ne puteam imagina o invazie la scara asta.” Ivan spune că, în ultimii opt ani, de la anexarea Crimeei, deși erau frământări, toată lumea spera la soluții diplomatice. „Vezi tu, Ucraina nu a început niciodată un război cu nimeni. Toți eram devastați de invazia rusească care a început în 2014. Guvernul nostru a făcut astfel încât să nu existe vărsare de sânge, să fie totul pașnic. Dar situația se agrava cu fiecare an. Acum vedem cu toții ce dimensiuni avea planul lui Putin, din care a rezultat acest război. Și nu îi afectează doar pe ucraineni, ci toată Europa și întreaga lume.”

Ivan spune răspicat că nu îl consideră pe Vladimir Putin un conducător, ci un terorist. „Armata lui ne omoară civilii, ne distruge casele, școlile, spitalele, ce conducere e asta? Pe 9 martie avioanele rusești au bombardat maternitatea din Mariupol. Armata lor a asediat orașul și un copil a murit de deshidratare acolo. Astea sunt actele fără milă ale unor creaturi fără suflet. Întreaga lume compară asediul de la Mariupol cu cel de la Leningrad, din timpul celui de-al doilea război mondial. Și ei ne spun că noi suntem neo-naziști? Fiecare rus e conștient de ce se întâmplă, dar aleg să stea la coadă la Victoria’s Secret și IKEA. Cred că și rușii sunt responsabili pentru aceste acțiuni, pentru că cei mai mulți dintre ei nu au făcut nimic, în ultimii 8 ani, ca să-l oprească pe Putin. Au fost OK cu anexarea Crimeei, cu armatele lor invadând Luhansk și Donețk. Nu am milă pentru ei.”

Citește continuarea în ELLE APRILIE 2022!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle