Elle Reportaj: Femeile care au fost in infern

Fotografa Marie Dorigny a urmarit calvarul imigrantilor pe drumul exilului. Ea retraieste aceasta experienta alaturi de noi, prin intermediul imaginilor care au fost expuse la festivalul Visa pour l’image.

Elle Reportaj: Femeile care au fost in infern

Si-au riscat viata si au tremurat pentru cele ale copiilor lor pe ambarcatiunile aglomerate, in timpul traversarii lor primejdioase. Cele care au acostat, printr-un miracol, pe plajele grecesti s-au gandit, cu siguranta, la miile de disparuti din Marea Mediterana, devenita un imens cimitir marin pentru mii de sirieni, irakieni si afgani, care s-au confruntat cu prabusirea vietilor lor si au infruntat teroarea razboaielor interminabile.

Au lasat in urma totul: case, familii, prieteni, munca; au luat cu ele doar strictul necesar. Au fost manate doar de o singura idee, in ciuda epuizarii si a nelinistii teribile: sa regaseasca pacea, sa-si reconstruiasca viata si, mai presus de toate, sa ofere un posibil viitor copiilor lor. Cei mai tineri dintre refugiati, minori care au calatorit de multe ori de unii singuri, atat de vulnerabili, au tremurat mai mult de spaima decat de frig.

Reportajul in imagini al fotografei Marie Dorigny este o marturie cutremuratoare si cruciala, caci ea a urmarit refugiatii si solicitantii de azil pe drumul lor care a traversat Balcanii, din Grecia pana in Germania, trecand prin Macedonia. Reportajul ei, cerut si sustinut de Parlamentul European, a facut obiectul unei impresionante expozitii gazduite de Festivalul international de fotojurnalism Visa pour limage la Perpignan, unde revista ELLE Franta a fost partener (Festivalul s-a desfasurat in perioada 27 august – 11 septembrie; mai multe detalii pe www.visapourlimage.com).

Marie Dorigny a fost, impreuna cu deputata europeana Mary Honeyball, si printre participantele la masa rotunda organizata de revista ELLE Franta, consacrata femeilor refugiate si organizata pe 2 septembrie in cadrul aceluiasi festival.

Marie Dorigny a comentat pentru noi aceste imagini si a rememorat curajul imens al candidatelor la exil. O veritabila pledoarie contra indiferentei.

  • Rezistenta. „Aceasta mama ar putea fi oricare dintre apropiatele noastre, o tanara femeie moderna care se gaseste prinsa in infernul razboiului. Seamana cu oricare dintre noi. Aici se pregateste sa treaca granita dintre Grecia si Macedonia, pentru a ajunge la o tabara aflata la un kilometru distanta. A mers mult pe jos si este deja la capatul puterilor, dar, la fel ca multe alte femei pe care le-am intalnit, este atat de hotarata.'

Foto: Marie Dorigny pentru Parlamentul European 2016
Traducere si adaptare de Crina Alexe

Citeste continuarea in ELLE NOIEMBRIE 2016!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle