ELLE PORTRET: Florence Welch

În ultimul deceniu, cântăreața a trecut de la furia împotriva sistemului la ocuparea locului pilotului. Îi povestește lui Yrsa Daley-Ward cum și-a învins demonii și și-a găsit speranța.

ELLE PORTRET: Florence Welch
  • Rochie, cizme și bijuterii, toate Gucci.

Florence Welch a apărut pentru prima oară pe scena muzicală din sudul Londrei ca un val de hedonism, păr roșu și glitter, drept solista trupei indie Florence + The Machine. Acum – zece ani mai târziu – trupa a adunat trei albume de platină care au ajuns pe locul 1 în topuri și nenumărate premii Grammy, BRIT și MTV, în vreme ce Florence, la 32 de ani, a făcut câteva campanii Gucci și a scris un volum de poezie care a ajuns bestseller.

Cu una dintre cele mai distincte voci ale generației ei, sunetul generat de Florence combină o muzică pe care vrei să sari și să dansezi cu versuri despre care Greta Gerwig, regizoarea filmului Ladybird, spune că evocă „cel mai adânc și întunecat loc al durerii”. Cazul în discuție: concertul istoric al Florence + The Machine de la festivalul Glastonbury din 2015, unde cântăreața a produs un performance magnetic, care a adus publicul la lacrimi. Single-ul Hunger, de pe noul album High As Hope, este un exemplu clasic al acestei tensiuni. Este un imn înșelător, care poate părea lejer și vesel, dar care vorbește despre lupta ei îndelungată cu consumul de droguri și cu o tulburare alimentară.

În vreme ce lucra la ultimul album (cel de-al patrulea), Florence și-a descoperit o nouă claritate și deschidere, arătându-și demonii prin intermediul pieselor. Lansarea din vara trecută a albumului a coincis cu lansarea primei ei cărți, Useless Magic: Lyrics and Poetry. Iar în carte Florence le spune cititorilor ei: „Puteți avea totul”.

Printre femeile care inspiră munca lui Florence se numără poeta și prietena ei Yrsa Daley-Ward, a cărei abordare onestă a poeziei, atât în antologia Bone, cât și în volumul de memorii The Terrible, a transformat-o într-o senzație la nivel global. În volumul ei, Florence o recunoaște pe Yrsa drept „cea care a influențat-o, a susținut-o și a ridicat ștacheta atât de sus”. ELLE ascultă în vreme ce două prietene vorbesc despre îmblânzirea dependențelor, despre puterea vindecătoare a scrisului și despre bucuria pe care o aduce o pijama din mătase.

Florence Welch: Ne-am întâlnit prin intermediul clubului meu de carte, Between Two Books, nu-i așa? Uimitoarea poetă Nayyirah (Waheed) a scris cel mai frumos text despre cartea ta. Îmi amintesc că citeam Bone și mă gândeam: „La naiba, e atât de bună!”. Poezia chiar le vorbește oamenilor și este accesibilă. Mi se pare că asistăm la o renaștere a poeziei în acest moment și e interesant să vezi cum folosesc poeții de azi social media drept platformă.

Yrsa Daley-Ward: Este ca un fel de renaștere. Dar cred că oamenii și-au dorit dintotdeauna să citească sau să audă sau să vadă ceva care să îi facă să se simtă mai puțin singuri. Cum ai început să scrii poezie?
F.W.:
Am trecut printr-o schimbare de stil de viață – a trebuit să nu mai beau. Eram genul petrecăreț și ajunsesem la un stadiu în care mă făceam praf de fiecare dată. Cel mai înspăimântător lucru este faptul că obișnuiam să cred că creativitatea mea se datora hedonismului meu. Dar, către final, devenise greu să compun pentru că aveam dureri și tot ce scriam era: „Cum să scap din această capcană?”. Tema a tot ceea ce scriam era: „Sunt blocată, sunt rău, nu știu cum să opresc asta. Ajutor, ajutor, ajutor!”. Am oprit oarecum abuzul chiar înainte de a scoate How Big, How Blue, How Beautiful. A fost de-a dreptul catharsis să le pot arăta oamenilor această parte a mea, care era atât de întunecată pentru mine, să văd că ei o acceptă cu dragoste, să cântăm împreună. Așa am aflat că creierul meu era mai deschis, am scris ce simțeam și așa a început totul.

Y.D.-W.: Simți un alt fel de vulnerabilitate atunci când scrii poezie?
F.W.:
Ce am aflat este că, așa cum se întâmplă și cu melodiile, poezia e pentru mine un loc sigur în care să îmi spun adevărul. Ai spus-o și tu: „Dacă îți e frică să scrii, e un semn bun”. Și chiar am simțit asta cu unele dintre cântecele de pe acest album, chiar mi-a fost frică.

Y.D.-W.: Despre ce era această frică?
F.W.:
Eram îngrozită de ceea ce făceam. Am fost atât de înspăimântată înainte de lansarea Hunger. Te-ai simțit cumva astfel înainte de a lansa The Terrible?

Y.D.-W.: Cu siguranță. Am pus acolo lucruri pe care nu le-am spus nimănui. Mă și gândeam: „Oh, minunat. Chiar am făcut asta intenționat, ca să mă tulbur și mai tare.
F.W.:
Exact! Sunt câteva lucruri pe Hunger despre care nu am vorbit nici măcar cu cei mai vechi prieteni ai mei, despre care nu vorbesc nici măcar cu mama. Sora mea mai mică îmi spunea: „Ce faci? Nu poți să vorbești despre aceste lucruri și tu le pui într-un cântec pop!”. (râde)

Y.D.-W.: E ca o descoperire, nu-i așa?
F.W.:
Nu sunt o persoană religioasă, dar pentru mine actul de a cânta a fost întotdeauna foarte respectuos. Întotdeauna am simțit pace în timp ce cântam.

de Miranda Bryant

Fotografii: Quentin Jones.

Styling: Donna Wallace.

Traducere și adaptare de Ioana Ulmeanu

Useless Magic: Lyrics and Poetry de Florence Welch (Fig Tree) este disponibil pe piață. Albumul High As Hope de Florence + The Machine este pe piață. Florence + The Machine va concerta pentru prima dată în România la ediția de anul acesta a festivalului Electric Castle, între 17 și 21 iulie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle