ELLE PORTRET: Armele Anei

Cariera internațională a actriței Ana Ularu mai primește o steluță anul acesta, odată cu lansarea noului serial Netflix, Triburile Europei.

ELLE PORTRET: Armele Anei

Pe undeva spre mijlocul celui de-al treilea episod din serialul Triburile Europei, Grieta, personajul interpretat de Ana Ularu, șuieră un „Du-te dracului!”, urmat de un râs nervos. E complet neașteptat, cumva. Grieta, o umbră întunecată de femeie, îmbrăcată în ceva ce ar putea fi o ținută Rick Owens trecută prin foc, face parte din tribul Crows, cu baza într-un Berlin aproape apocaliptic din 2074. Vorbește în engleză și e un om al unei Europe de după Europa, în care nu mai există UE și nu mai există popoare, doar triburi care se luptă fie pentru supremație, fie pentru supraviețuire.

Înjurătura în română a fost alegerea regizorului Philip Koch, a spus Ana în ianuarie, la o discuție pe Zoom ce a precedat lansarea serialului. „El a vrut chestia asta, să înțelegem că sunt mai multe popoare, că e Europa. Și mi s-a părut foarte interesant – ce a rămas din limbă. Pentru că e clar că Grieta e un produs al lumii noi. Ea nu a trăit niciodată cu o identitate națională, ci cu o identitate de trib.”

Triburile Europei, o producție germană SF care s-a lansat în februarie pe Netflix, spune povestea a trei frați din tribul pașnic Origines, care ajung să fie despărțiți în timpul unui atac al nemiloșilor Crows, și se trezesc fiecare pe sau spre teritoriul altui trib, fiecare cu o misiune foarte personală.

În ton cu subiectul serialului, din distribuție fac parte actori din Anglia, Olanda, Croația, Franța, Spania și România. Pentru Ana Ularu e încă un rol dintr-o carieră deja impresionantă care cuprinde, pe lângă activitatea teatrală, atât filme românești precum Hârtia va fi albastră, al lui Radu Muntean, Sunt o babă comunistă, al lui Stere Gulea, sau Charleston, al lui Andrei Crețulescu, cât și producții internaționale notabile precum Inferno, de Ron Howard, Siberia, de Matthew Ross, și Alex Rider, un serial britanic lansat anul trecut.

Ana Ularu a participat la casting-ul pentru Triburile Europei în vara lui 2019. Își amintește că a filmat prima probă în subsolul spectaculosului Hornsey Town Hall din Londra, după o zi lungă de lucru la un alt proiect.

A doua probă a dat-o în Berlin, chiar cu Henriette Confurius, partenera ei din serialul german, care interpretează personajul Liv, din tribul Origines. „Fără să dăm spoilere, era o scenă de maximă intensitate, cu foarte puțină mobilitate,” spune Ana. A fost un noroc, completează ea, că o probă la care de obicei partener îi este directorul de casting a fost dată cu omul cu care trebuia să stabilească o conexiune și pe ecran.

Și a fost cu noroc. La doar o zi după ce a terminat filmările din Londra, a zburat la Praga să înceapă antrenamentul fizic pentru scenele de luptă ale noului ei personaj, Grieta. Niște antrenamente „foarte puternice și foarte lungi”, cu o coregrafie deloc ușor de învățat, dar și genul de provocare de la care Ana nu se dă niciodată înapoi. „Pentru mine e întotdeauna plăcut să mă folosesc de fizicalitate. E ceva care mi-e accesibil și de care mă bucur.”

Pandemia ne-a împiedicat să ne întâlnim față în față, așa că ședința foto realizată de actorul, fotograful și regizorul Marc Rissman ți-o înfățișează pe Ana Ularu în intimitate, la Berlin, fără machiaj, fără o coafură studiată și fără retușuri – un concept curajos, onest și feminist al celor doi artiști, în deplină concordanță cu valorile ELLE.

Citește continuarea în ELLE MARTIE 2021!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle