ELLE INTERVIU: Inventing Anna – adevărurile tari dintr-o istorie inventată

Când Anna Delvey a ajuns în New York, toate ușile s-au deschis ca prin magie în fața aparenței unei tinere bogate și cu visuri mari. Restul poveștii ei arată complet diferit… iar deznodământul încă se mai scrie.

ELLE INTERVIU: Inventing Anna - adevărurile tari dintr-o istorie inventată

În ziua în care am programate, pe Zoom, câteva conversații cu actorii din distribuția miniseriei Netflix Inventing Anna, Anna Delvey însăși, adevărata anti-eroină a proiectului, publică o confesiune despre viața ei în centrul de detenție ICE (Immigration and Customs Enforcement din Statele Unite ale Americii), unde se află închisă așteptând deportarea de aproape un an, din martie 2021, la doar o lună după ce a fost eliberată din penitenciar.

Delvey, pe numele său real Anna Sorokin, a devenit celebră pozând ani la rând drept moștenitoare germană, postură din care a reușit să ducă de nas elitele New York-ului, să fie aproape să obțină împrumuturi necuvenite (și imense) de la bănci, să fraudeze hoteluri de lux în care a locuit perioade îndelungate de timp și să înșele cunoștințe și prieteni bogați, determinându-i să o susțină. Stilul de viață opulent, prezența constantă în social media și cercurile în care se învârtea au făcut-o pe Delvey o vedetă locală, însă un articol din New York Magazine, semnat de Jessica Pressler, și procesul care a urmat deconspirării ei i-au adus statutul de star internațional și legiuni întregi de fani.

Publicul s-a împărțit între cei care o văd drept o persoană care aproape că a reușit, prin abilități uluitoare, chiar dacă nu morale sau legale, să ajungă în vârful ierarhiei sociale a New York-ului sau chiar să împlinească visul american atât de greu de atins, și cei care o văd drept o escroacă manipulatoare, un simptom perfect al tuturor lucrurilor care nu sunt în regulă cu felul în care trăim azi.

Această eră în care a fost posibil, de exemplu, ca social media să transforme un afacerist, star de reality show, în președintele Statelor Unite, sau să metamorfozeze o familie ahtiată după expunere media într-o dinastie atotputernică pe toate platformele de socializare, capabilă să lanseze produse și trend-uri cu viteze record, pentru a beneficia ulterior de sume record de pe urma acestor strategii.

Doar că Anna Delvey nu e simptom. Dincolo de etichetele pe care le poartă, este o persoană, un om în carne și oase care, înainte de debutul pe Netflix al serialului care este dedicat unei bucăți zbuciumate din viața ei, a ținut să ne amintească lucrul acesta. Dar și varianta ei asupra continuării poveștii realizate de Shonda Rhimes, în care rolul lui Delvey este jucat de fabuloasa Julia Garner (Grandma, Ozark), și căreia i se alătură, în rolul jurnalistei Jessica Pressler, Anna Chlumsky, pe care trebuie să o știi din rolul ei hilar din Veep.

Cum a ajuns Delvey în detenție? Ei bine, asta urmărește Inventing Anna, dar pentru că articolul pe care se bazează scenariul a fost publicat încă din mai 2018, nu strică o scurtă recapitulare care poate conține ceva spoilers, dar nici pe departe toate întorsăturile de situație care fac din povestea ei una ieșită din comun. Delvey a apărut pe scena socială din New York drept o moștenitoare de doar 20 și ceva de ani, care tocmai trecuse printr-un internship la revista pariziană Purple și care avea ambiții mari: mai exact, să reușească, până ce ar fi intrat în posesia moștenirii ei, să deschidă un club social inspirat de Soho House și alte asemenea stabilimente istorice, concentrat pe artă contemporană, care să fie replicat din New York în Los Angeles, Londra, Hong Kong sau Dubai.

Vreme de câțiva ani, Delvey a frecventat cele mai selecte petreceri și cele mai bune restaurante, purtând mereu ținute de designer, fiind mereu amabilă și prietenoasă, și fără ca nimeni să știe foarte clar cine e de fapt. Unii credeau că familia ei deține o companie care produce panouri solare, alții trăiau cu impresia că au o mare afacere cu antichități de preț, alții – că tatăl Annei este diplomat sau că are afaceri cu petrol. Într-un fel sau altul, Anna s-a împrietenit cu arhitectul Gabriel Calatrava, prin intermediul căruia a încercat să închirieze, pentru afacerea ei, o clădire istorică de pe Park Avenue, deținută de Aby Rosen, un dezvoltator care deținea și hotelul la care Delvey a locuit pentru câteva luni.

Totul părea că merge în direcția realizării planurilor Annei – avea întâlniri cu Richie Notar, unul dintre fondatorii Nobu, pentru a plănui temele restaurantelor din club, dar și cu posibili investitori în afacerea ei. În cele din urmă, Anna l-a cunoscut pe Andy Lance, care a consiliat-o și pus-o în legătură cu bănci și fonduri de investiții, pentru a obține zecile de milioane de dolari ce i-ar fi fost necesare să își înceapă afacerea, până ce ar fi intrat în posesia moștenirii.

★★★

Pe măsură ce planurile Annei prindeau contur, s-a împrietenit cu Neffatari Davis (Neff), concierge la hotelul unde locuia, și în cele din urmă singura dintre multiplele sale relații care i-a rămas loială până azi. Neff a spus povestea Annei pentru jurnalista de la New York Magazine, dar a și lucrat drept consultantă pentru Inventing Anna, așa că Alexis Floyd (The Bold Type), care o interpretează, îmi zice pe Zoom că a avut norocul să discute cu Neff despre implicarea ei în toată această poveste și că simte că au creat împreună personajul pe care îl vedem pe ecran, ca pe o „celebrare a prieteniei, a experiențelor împărtășite, a unui stil de viață pe care îl ai în Brooklyn, când faci naveta, te lupți, dai din coate ca să reușești”.

Asta pentru că, spune Floyd, „cred că Neff s-a văzut pe sine în Anna, cred că erau în oglindă cumva. Cred că e ceva diferit în a vrea să fii ca Anna față de a încerca să-ți dai seama care-i treaba cu ea. Cred că Neff vedea o femeie care era foarte similară ei, care voia să facă ceva prin arta ei, care încerca să-și găsească un loc pentru sine în New York, ceea ce e complicat în lumea artistică, și vedea o tânără care vrea să facă asta pe cont propriu, luptând în fiecare zi să ajungă să aparțină unor spații în care ajungi doar dacă ești foarte norocos. Cred că acesta este punctul de vedere al lui Neff, ăsta este fundamentul loialității ei neînfricate, și este și motivul pentru care își poate clădi singură încrederea în sine, poate vedea care sunt posibilitățile deschise pentru o tânără în New York.”

Citește continuarea în ELLE MARTIE 2022!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle