ELLE HEALTH: efectul Jolie

Angelina Jolie a socat o lume intreaga cind si-a inlocuit sinii sanatosi cu proteze, de frica unui destin care, partial, ii e scris in gene – cancerul de sin si cel ovarian. Alegerea actritei e foarte controversata, iar nuantele deciziei sale fluctueaza de la roz pina la cele mai intunecate tonuri de gri.

ELLE HEALTH: efectul Jolie

Una din opt femei e predispusa la cancer la sin. Ce inseamna acest lucru pentru mine? Sincer, nu mare lucru. E doar o statistica de care ma detasez emotional ca sa nu am un atac de panica. La fel procedez si cind aud despre victimele cutremurelor, ale accidentelor aviatice sau ale atacurilor teroriste. In familie nu am cazuri de cancer, nu cunosc pe nimeni afectat de boala, deci n-are rost sa ma incarc cu ginduri negative, nu? Desi, daca ar fi sa ma iau dupa mostenirea genetica, poate ar cam fi cazul sa-mi incep jurnalul revelator, ca de Alzheimer s-ar putea sa nu scap. Ma rog, detalii, sa ajung eu acolo…

Cam asa suna discursul meu interior – las, evaziv si detasat, de fiecare data cind vedeam articole menite sa ridice gradul de constientizare asupra pericolului cancerului la sin. Sau cind sustineam cu empatie fortata fundita roz prin like-uri pe Facebook si achizitionarea simbolurilor in timp ce ma intrebam in secret daca nu cumva am inima de piatra. Acum, in sfirsit imi dau seama ca eram stapinita de o frica refulata, ascunsa bine printre notite, momente, oameni si vise.

Abia acum, cind ma uit in jur, realizez ca una dintre acele opt femei care sint predispuse la cancer la sin poate fi sora fara de care nu imi inchipui viata, poate fi una dintre colegele care imi insenineaza ziua, poate fi o prietena draga… Pot fi chiar eu. Ce s-a schimbat intre timp? Factorul care mi-a declansat trezirea la realitate a fost curajul Angelinei Jolie, detaliat in The New York Times, de a-si face o dubla mastectomie in scop profilactic, pe principiul „Mai bine sa previi decit sa tratezi.

Povestea

Nu cunosc barbat care sa nu spuna ca Angelina n-ar fi pe placul lui (mai nou, si Antonia s-a alaturat acestui club select de seducatoare in masa). Si chiar daca mi-ar spune, cine l-ar crede? E un sex-simbol in toata regula, iar sex-appeal-ul ei a lasat o lume intreaga cu gura cascata in filme precum Gia, Original Sin sau Mister and Mrs. Smith. Fenomenul Jolie e strins legat de atributele sale fizice si atitudinea de bad girl/good girl. Mai mult decit atit, starul cu care isi imparte viata e un alt sex-simbol.

Si, cu toate astea, ea a recurs la o operatie mutilanta de indepartare a tesutului mamar, ale carei sechele pot dainui mult timp dupa vindecarea cicatricilor operatiei de reconstructie. Dar oare cum s-a indurat sa opteze pentru o masura atit de radicala de prevenire, cind pina si numele ei inspira frumusete? Ai putea jura ca a cistigat loteria genetica!

De fapt, hai sa revizuim aceasta afirmatie. Angelina Jolie a pierdut loteria genetica. Dupa ce mama ei a decedat la virsta de 56 de ani din cauza cancerului ovarian, starul a recurs la testarea genelor BRCA1 si BRCA2. Rezultatul i-a dezvaluit ca are 87% sanse sa dezvolte cancer de sin si 50% sa fie afectata de cancerul ovarian.

„Odata ce am realizat situatia in care ma aflu, am decis sa actionez proactiv si sa micsorez pe cit posibil riscul', a povestit Jolie in Times. „Intr-o nota personala, mentionez ca nu ma simt mai putin femeie (dupa indepartarea sinilor). Ma simt puternica deoarece am facut o alegere ferma care nu imi diminueaza in nici un mod feminitatea', a adaugat ea.

Text: Lavinia Gogu
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE IULIE 2013!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle