ELLE HEALTH: Cultura sportului

Femeile reprezinta deja un procent impresionant din clientela salilor de fitness sau a centrelor de wellbeing (Ole!). Asa ca suntem curioase care sunt trend-urile in miscare, ce gadget-uri ne ajuta si cum ne mentinem pofta de a face sport.

ELLE HEALTH: Cultura sportului

Daca cumva nu faci sport nici acum, cand ai in jur suficiente exemple cat sa fii motivata si abonamenul la sala nu mai costa cat o Vespa, te invit la o ora, doar sa privesti, intr-una din salile de top – adica cele care investesc in aparatura si in antrenori, pentru ca asta conteaza cel mai mult! Mai exact, ti-as propune sa participi, (chiar si pasiv, daca nu vrei sa faci o ora demonstrativa) la o sedinta de indoor cycling sau de cardio. Iti spun sigur ca energia cu care pleci de acolo, plus atmosfera din sala, te vor convinge macar sa incerci sa faci putin sport! Poti afla mai multe despre cycling pe platforma noastra www.elle.ro, daca vrei.

Dar poate nu ai inclinatie spre cardio, poate nu rezisti la efort, poate nu-ti place sa alergi pe banda sau sa pedalezi. Ei bine, in ziua de azi, salile de sport au cursuri atat de diferite, de la balet la box, plus multe exercitii fusion, care atrag lumea la miscare. Cu alte cuvinte, cheful de sport poate fi educat si stimulat – trebuie doar sa vrei! Iar semnele sunt bune, chiar foarte bune, si asta se reflecta in numarul abonatilor salilor de sport, un numar care a crescut considerabil in ultimii trei ani. Numai eu, cati prieteni am in jur care s-au apucat de sport! Iar Facebook-ul este plin de poze graitoare, se organizeaza mai multe intreceri atletice si maratoane ca niciodata, Herastraul a fost plin de joggeri, in ultimele doua veri, New Balance a deschis magazin la noi (nimic nu e intamplator!)… Evolutia e clara si apetitul pentru o viata mai sanatoasa se extinde!

Eram in New York, acum multi ani (vreo opt), cand m-am confruntat pentru prima oara cu situatia de a nu putea intra la o clasa de cycling, pentru ca locurile erau rezervate – exista chiar si o lista de asteptare. O naiva! Cine si-ar fi imaginat asa ceva, pe vremea aia? Imi amintesc ca eram uluita, realmente, de succesul, aglomeratia si forfota aia molipsitoare. Poti sa crezi ca azi se intampla asta si la noi? Sunt sali de sport si cursuri specifice care au devenit atat de populare ca trebuie sa te inscrii ca sa poti participa, pentru ca e plin! Iar femeile sunt din ce in ce mai constiincioase.

La Pescariu Sports & Spa, de exemplu, unul dintre primele centre sportive din Capitala cu antrenori profesionisti si cu facilitati complete, clasa de Steel Toning este un succes, la fel si Mom2Be, programul fitness creat pentru femeile insarcinate; la World Class, academia de sport cu cele mai multe locatii (doar in Bucuresti au noua centre), pentru sedintele de CxWorx sau Body Pump stai la coada. In plus, centrele de Pilates sau yoga sunt un succes, in special printre femei, si multe licente internationale stimuleaza cererea pietei cu programe nisate.

Cea mai recenta intrare in decorul sportiv este Cybex Gym. Cybex este un brand premiat de industria de specialitate pentru dezvoltarea echipamentelor de aparatura sportiva, adunand peste 90 de patente medicale si peste 150 de dispozitive cardio exclusive, oferind programe de intretinere si mobilitate chiar si pentru persoanele cu dizabilitati. Cybex Gym este echipata cu astfel de aparate avansate si tocmai s-a deschis, in Aviatiei.

O alta franciza de amploare este Club Moving, un concept introdus la noi in 2010 si care s-a dezvoltat foarte rapid in tara. Gabriel Vasilescu Hnyatek, Chief Operation Officer World Class Romania, ne spune ca „circa 14.000 de femei ne calca pragul – aproximativ 50% din traficul World Class – si, in medie, petrec cam doua ore la sala, de trei ori pe saptamana. De asemenea, clientele frecventeaza si clasele de group fitness. In general, pot spune ca femeile sunt mai constiincioase cand vine vorba de frecventa cu care vin la sala. Aflu de la Pescariu Sports & Spa ca aici femeile au o pondere de 40%. Lucrurile se misca, asta e clar!

CUM NE EDUCAM POFTA DE SPORT

Cel mai bine ar fi sa incepem ziua cu miscare. Dar sa fim cinstite, prea putine dintre noi au timp sa alerge sau sa mearga la sala, yoga sau Pilates la prima ora, asa ca seara, dupa birou, este o varianta mult mai realista. Partea mai putin placuta este ca dupa orele pranzului ne pierdem energia si suntem tentate sa chiulim de la sedinta de sport. Exista strategii, insa, prin care te poti motiva sa nu absentezi si sa faci sport chiar si dupa cele opt ore de lucru (sau zece).

Text: Alice Bursuc
Foto: Gabi Hirit

Citeste continuarea in ELLE IANUARIE 2015!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle