ELLE FILM: Descântec pentru zbor de acasă

Crai nou, debutul Alinei Grigore, a primit marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián (o premieră pentru România) și va intra, cel mai probabil, în cinematografe primăvara viitoare.

ELLE FILM: Descântec pentru zbor de acasă

În așteptarea momentului, am vorbit cu regizoarea și cu Gabi Suciu, co-producătoarea filmului, despre cum obții succesul neurmând o rețetă.

Crai nou (Blue Moon), filmul cu care Alina Grigore a debutat în regie, începe ca o zi de tabără, te trage într-un vârtej caustic de veri și verișoare și crește fioros ca lava unui vulcan care poate e mocnit, poate va izbucni îngropând totul: cabana idilică din vârf de munte, neamurile de la masa întinsă afară, puii abia ieșiți din găoace care trebuie ținuți un pic în palme. Vulcanul e Irina, parte dintr-o familie din România rurală care dă exemplul reușitei în ciuda, nu datorită școlii. Au construit o casă. Casa a devenit pensiune. Pensiunea este motiv de mândrie și prosperitate, și, ca un parazit pe care nu știi dacă să-l declari în simbioză cu gazda, are nevoie de creierul și de dedicarea Irinei ca să crească și să se multiplice.

Dar Irina are 21 de ani și vrea la facultate. Irina, fiica unui tată plecat din țară și a unei mame care parcă nici nu e, nu vrea să continue ce au început unchiul și mătușa ei și au preluat verii mai mari, vrea să înceapă ceva ce ar putea semăna cu o viață proprie, pe un drum de ea ales. Irina își pierde virginitatea în urma unui viol și tot ce vezi în ochii ei e calculul și apoi speranța tot mai plăpândă că bărbatul însurat care a abuzat-o ar putea, dacă tot e acolo, să fie și biletul ei de intrare în București.

Crai nou, un lungmetraj despre sforțarea unei tinere de a chestiona ce i se dă drept destin și despre o familie în plină alunecare de teren, a câștigat, toamna asta, trofeul Scoica de Aur, marele premiu al San Sebastián International Film Festival. La fel ca Berlin, Cannes sau Veneția, festivalul fondat în Spania în 1953 este considerat unul de categoria A, și Alinei, o actriță de 36 de ani pe care pasiunea pentru construit și deconstruit personaje, relații interumane și lumi a împins-o spre regie, i-a luat un pic să înțeleagă semnificațiile trofeului cu care s-a întors acasă. „Știam că este un festival extraordinar de important, dar nu am știut că e atât de vizibil”.

La aceeași ediție, Sigourney Weaver a fost imaginea oficială, Marion Cotillard a primit un premiu onorific, iar Jessica Chastain, care joacă în serialul HBO de neratat Scenes from a Marriage, a câștigat premiul de interpretare pentru rolul ei din filmul biografic The Eyes of Tammy Faye (în cursă și el pentru Scoica de Aur).

Regizoarea

Alina și-a început cariera ca actriță și, mult timp, numele ei a fost legat de rolurile din seriale TV, precum Aniela. Asta s-a schimbat în 2016, odată cu premiera la Berlinale a filmului Ilegitim, pe care l-a scris împreună cu regizorul Adrian Sitaru și în care joacă alături de Robi Urs, co-producător și actor în Crai nou.

Dar colaborarea cu Sitaru, care a început de fapt în 2011, când Alina a jucat în al lui Din dragoste cu cele mai bune intenții, a deschis, pentru ea, mult mai mult decât un capitol actoricesc. Sitaru, spune ea, a fost cel care a văzut în ea potențialul regizoral și a încurajat-o să se folosească de aplecarea ei spre scris și de metodele ei de lucru cu actorii ca să spună propriile povești.

Citește continuarea în ELLE NOIEMBRIE 2021!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle