ELLE FASHION: Alaïa, ultimul couturier

Decesul designerului tunisian a lăsat lumea modei mai săracă și mai tristă. În fond, nu doar clientele brand-ului său atât de particular îi vor simți lipsa, ci și toți cei care i-au apreciat aplecarea către o noțiune de frumusețe azi desuetă.

ELLE FASHION: Alaïa, ultimul couturier

Sunt convins că Alaïa a murit fericit. Mă rog, împăcat, nu sunt chiar sigur că această fericire mult dorită nu este o utopie. În opinia lui Alaïa, tot un fel de utopie era și sistemul modei, mai precis noul sistem al modei, guvernat de haos, interese finaciare meschine, doborât de zecile, sutele de colecții scoase pe bandă rulantă. Alaïa era convins de faptul că moda e o chestiune personală, că îți trebuie timp de gândire – atât ca designer creator, cât și ca posibil client. Nu credea în trend-uri și sunt aproape sigur că îl speria moda străzii. Nu pentru că nu o înțelegea, ci pentru că el credea orbește în înfrumusețarea continuă a femeii.

Bref, ce putea să facă, prin ce putea să se facă cunoscut un fost student la sculptură, dacă nu prin rochii sculpturale, adevărate opere de artă? Evit, în general, să fac comparații prețioase și să aduc în discuție arta atunci când vine vorba despre modă, dar Azzedine Alaïa chiar a făcut o formă de artă!

Îmi aduc aminte de un interviu mai vechi cu el, în care se plângea de faptul că nu reușește să definitiveze un anumit model – e vorba despre celebrul său fagure de miere. I-a luat nu mai puțin de șase ani să facă treaba asta. Or, în acest context, cum credeți că Alaïa s-ar fi putut regăsi în acest maraton al tendințelor & colecțiilor sezoniere?

Nu mai este un secret pentru nimeni că se refugia în imobilul său situat în cartierul parizian Marais și că realiza absolut toate tiparele pe o masă enormă, lângă bucătăria imensă, plină de lume.

Dacă ar fi să joc acel joc de societate în care ești întrebat cu ce personalitate ți-ar fi plăcut să iei cina, aș răspunde fără să ezit o secundă: cu Azzedine Alaïa. Mi-l închipui îmbrăcat în negru, cu celebra lui tunică din in, gătind ceva simplu, dar extrem de gustos, pentru cei care erau invitați constant în bucătăria lui: Cindy Crawford & Kaia Gerber, Lady Gaga, surorile Sozzani, Kim & Kanye West, Naomi Campbell etc. Îmi mai imaginez ce i-ar fi șoptit uriașului câine Saint Bernard, botezat Didine, în momentul în care ar fi încercat să fure ceva de pe masă. Cei care s-au bucurat de prietenia lui vorbesc despre fabulosul cuscus, marca Alaïa.

Citește continuarea în ELLE IANUARIE 2018!

FOTO: F.B. MONDINO; STILIST: FRIQUETTE THÉVENET

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle