ELLE CUPLU: Lebedele

Este o diferenta intre increderea scazuta in propriile puteri si felul in care, uneori, ne pretindem mai vulnerabile decat suntem. Despre asta e vorba aici.

ELLE CUPLU: Lebedele

Intr-una din zilele trecute, am citit pe blog-ul unei jurnaliste o poveste emotionanta despre inceputurile relatiei dintre ea si cel care ii este acum sot. Istoria avea toate ingredientele ca sa fie perfecta – s-au vazut, s-au placut, el a abordat-o, ea s-a fastacit, el este un barbat de vis, care face totul bine, inteligent, foarte asemanator lui Mr. Big (pentru cele dintre voi care nu au uitat de Sex and the City). In vreme ce ea era femeia care rosea, impresionata ca un astfel de exemplar reusit a fost atras catre umila ei persoana. Pentru ca, desi femeia despre care va spun are si o pozitie sociala, si inteligenta si chiar si o aparenta cu care nu are de ce sa ii fie rusine, atitudinea ei, cel putin asa cum reiesea din postarea despre care va scriu, era cea a unui personaj inferior, peste care a dat norocul. Fireste ca in cele din urma cei doi s-au casatorit si au ramas impreuna.

Dar pe mine m-a intristat destul de tare aceasta poveste, in ciuda finalului ei fericit, si m-a dus cu gandul la multele situatii in care am vazut femei tinere, frumoase, cu cariere notabile, simtindu-se inferioare… ei bine, oricui, dar mai cu seama barbatilor pe care ii iubesc. Si mi-am dat seama ca astfel de femei sunt peste tot si ca, de fapt, noi suntem acele femei.

Noi suntem cele care ne impartasim prietenilor de pe Facebook, timide, o reusita, cu glasul stins si asteptand sa fim judecate – „Iata, am facut si eu un proiect, am scris un text, am pictat ceva, am gatit un meniu. Nu aruncati cu pietre daca nu va place, va rog frumos. Nu vreau sa va deranjez. Felul acesta de comportament ne este propriu, din pacate. Si dovedit stiintific.

Sa citez repede doua exemple care sa va convinga. Jodyanne Kirkwood, de la Department of Management, University of Otago, Noua Zeelanda, a realizat un studiu numit „Is a lack of self-confidence hindering women entrepreneurs?, in care a demonstrat ca femeile nici macar nu se simt OK cu ideea de a se autointitula antreprenori si ca acest lucru le afecteaza abilitatile de a accesa fonduri si de a-si creste afacerile.

Iar profesorul Adrian Furnham, de la University College London, a aflat dintr-un proiect de cercetare ca barbatii isi supra-evalueaza inteligenta, in vreme ce femeile se subestimeaza, desi au in medie acelasi IQ. Studiul lui Furnham a evaluat 213 studenti americani, 229 britanici si 164 japonezi, care si-au estimat propriii coeficienti de inteligenta, dar si pe cei ai parintilor, fratilor si surorilor lor. Ei, si in aceste conditii participantii masculi au estimat ca atat ei, dar si celelalte rude de acelasi gen, ar avea un nivel al inteligentei mai mare decat femeile, dar si decat aveau in realitate. Asta in timp ce femeile, ati ghicit, s-au subestimat amarnic. Desigur, au existat si diferente culturale (barbatii americani sunt cei mai lipsiti de modestie, in cazul in care va intrebati). Iar lucrul acesta m-a facut sa ma gandesc la toate acele ocazii pe care le ratam pentru ca nu avem suficienta incredere in noi, la toate trenurile pierdute si la toate datile in care fiecare dintre noi se multumeste cu putin pentru ca, pur si simplu, nu credem ca meritam mai mult.

Despre asta vorbeam cu una dintre prietenele mele care organizeaza un atelier despre feminitate si care m-a chestionat intr-o zi cu privire la felul in care ma percep. Proiectul ei era dedicat femeilor care nu se simt bine, dintr-un motiv sau altul, in pielea lor, celor carora le este teama sa fie feminine ca sa nu para vulnerabile, dar si celor care cred ca feminitatea este o notiune straina, pe care nu si-o pot insusi fara probleme. Atelierul ei pornea de la niste interviuri in profunzime, aplicate cunostintelor de ambe sexe, prin care ar fi vrut sa afle care sunt acele aspecte ale feminitatii care ne fac sa nu ne simtim comod cu noi insine. Ei, si dupa cateva ore de discutii, am ajuns si la un punct pe care multi dintre respondentii micului ei studiu il atinsesera: calitatea (sau defectul) de a fi vulnerabil.

De Ioana Ulmeanu
Foto: Tibi Clenci

Citeste continuarea in ELLE MAI 2014!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle