Cum arată un stil de viață de echilibrat? Ținând într-o mână un old fashioned și cu cealaltă pregătindu-ți un cocktail cu retinol și niacinamide. Nu, nu e o băutură nouă de care nu ai auzit, ci doar cea mai eficientă modalitate de îngrijire a pielii!
Când vine vorba de îngrijirea pielii, există doar două categorii de persoane. Cele care preferă o abordare minimalistă și care se rezumă la două, trei produse esențiale, și cele care au nevoie de cel puțin patru serumuri, două geluri de curățare și trei creme diferite pentru a putea merge la culcare împăcate că i-au oferit pielii lor tot ce era mai bun. Nu sunt aici să militez pentru nici una dintre cele două variante.
Ambele pot funcționa la fel de bine. Fiindcă, dacă am învățat ceva despre îngrijirea pielii în ultimii ani, e că nu există un răspuns universal sau o metodă ori un tratament care să fie potrivit pentru absolut toată lumea. Nevoile fiecăreia dintre noi sunt diferite, așa că e important să înțelegi că nu există un Holy Grail al rutinei de îngrijire. Dar există câteva aspecte pe care toate ar trebui să le luăm în considerare, indiferent de tabăra în care ne aflăm. Iar cel mai important dintre ele este reprezentat de ingredientele pe care folosim și modul în care le combinăm.
Chiar dacă folosești doar două produse, este esențial să știi care sunt substanțele potrivite pentru tipul tău de ten, ce ingrediente funcționează de minune împreună și care sunt cele pe care nu ar trebui niciodată să le aplici în același timp. Tocmai de aceea, pentru a afla mai multe despre skincare cocktailing și pentru a te ajuta să-ți creezi o rutină de îngrijire benefică pentru pielea ta, am stat de vorbă cu Mihaela Dăncăescu, chirurg plastician Cronos Med, și Ana-Maria Nedelcu, estetician și manager Dermaspa & Skinshop.
Ideea de skincare cocktailing se referă la combinarea și aplicarea mai multor ingrediente cu scopul de a trata într-un mod mai eficient diversele afecțiuni ale pielii. Nu te lasă păcălită de nume. Nu înseamnă că trebuie să te transformi într-un mixologist și să amesteci toate produsele pe care le ai pentru a obține o poțiune magică. Acest lucru nu numai că nu i-ar oferi pielii tale nici un beneficiu, ci din contră, ar putea duce la apariția unor iritații serioase. Conceptul se referă la aplicarea separată a mai multor substanțe, care lucrează sinergic pentru a-i oferi tenului tău rezultate mai bune. Însă pentru a face asta e nevoie de „o bună înțelegere a modului în care ingredientele active interacționează între ele, dar și cu pielea ta”, spune Ana-Maria Nedelcu.
Dar înainte de a detalia discuția despre ingrediente, regula generală de care trebuie să ții cont atunci când folosești mai multe produse este să „le aplici în ordinea densității lor”, precizează Ana Maria. „Începe cu produsul cel mai light și mai fluid, așteaptă până se absoarbe în piele, iar apoi adaugă-l pe următorul”. Cum se traduce asta în pași concreți? „Pentru rutina de dimineață, primul pas constă în spălarea tenului cu un produs de curățare blând, adecvat tipului tău de ten. Apoi, poți opta pentru un tonic hidratant, cu acid hialuronic și peptide, sau pentru unul bogat în vitamina C. Continuă cu un ser cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, apoi cu o cremă pentru conturul ochilor, pentru a menține elasticitatea și hidratarea pielii și pentru a preveni și a trata ridurile. Pentru persoanele care se trezesc dimineața cu pungi sub ochi sau se confruntă cu cearcăne, o cremă de ochi cu cafeină poate fi eficientă. Următorul pas constă în aplicarea unei creme hidratante, potrivită tipului de piele, pentru a sigila produsele aplicate anterior. Iar la final, folosește o cremă cu protecție solară cu SPF 30 sau 50. Dacă ai un ten mixt sau gras, după serum poți aplica direct o cremă hidratantă cu SPF”, spune Ana-Maria.
În ceea ce privește rutina de seară, pașii sunt destul de asemănători, păstrându-se același principiu al densității produselor. „Începe cu demachierea tenului (poți opta pentru o apă micelară bifazică, un ulei de curățare sau un lapte demachiant) și continuă apoi cu spălarea feței cu un produs de curățare (gel sau spumă), potrivit tipului tău de ten. Pasul trei constă în aplicarea unui toner, urmat apoi de un serum. Dacă vrei să folosești mai multe seruri, începe cu cele pe bază de apă și încheie cu cele pe bază de ulei. Continuă rutina cu o cremă de noapte și la final folosește un ulei facial, care va sigila toate ingredientele aplicate anterior pe piele”, explică Ana-Maria. În plus, aceasta îți recomandă ca „o dată la 7-10 zile, în funcție de tipul de ten, să îți exfoliezi tenul și să aplici o mască restructurantă”.
Până aici lucrurile sunt destul de simple și de intuitive. Situația se complică atunci când vrem să punem în aplicare ideea de skincare cocktailing. Ana-Maria atrage atenția asupra acestei metode, subliniind faptul că, „dacă asociezi greșit ingredientele poți provoca iritații sau uscăciunea pielii”.