ELLE BEAUTY: Războiul imaginii – Online: 1; Offline: 0

Imaginea pe care o afișăm în social media a declarat război imaginii reale, și pare să domine meciul. Cu jucatori redutabili ca presiunea socială, dorința de acceptare sau stima de sine scăzută, online-ul reușește să preia conducerea și să transforme offline-ul într-un jucător de liga a doua, considerat un adversar vulnerabil și neimportant.

ELLE BEAUTY: Războiul imaginii - Online: 1; Offline: 0

Mă numesc Gabriela și obișnuiesc să îmi editez pozele. Ajustez contrastul, cresc luminozitatea, reduc din umbre și dau un ton mai rece imaginii. Nu e bine. De la capăt. Poate un filtru alb-negru o să-mi estompeze ridurile din jurul ochilor. Deja au trecut 15 minute de când tot reglez filtre și caut combinația perfectă care să mă pună într-o lumină bună și care, evident, să-mi aducă un număr mare de aprecieri. Între timp mă întorc și la colega mea din redacție, îi cer părerea și dezbatem dacă ar trebui sau nu să aleg varianta mai întunecată a pozei. Până fac toate acestea îmi dau seama că s-a scurs de fapt aproape o jumătate de oră, timp în care am încercat să transform o imagine banală în cea mai bună variantă a mea. Fiindcă am văzut eu că Instagramul nu e tocmai despre cum arăți când ai a bad hair day sau despre cearcănele de după o noapte nedormită, ci despre o imagine unde perfecțiunea tronează. Îți sună cunoscut scenariul?

Este extrem de curios cum, atunci când interacționăm cu o persoană, indiferent de micile imperfecțiuni pe care le are, reușim să o considerăm frumoasă. Asta fiindcă avem parte de o experiență tridimensională, iar gesturile, mimica, tonul vocii, chiar și parfumul reușesc să ne distragă atenția de la aspectele pe care într-o poză le-am considera respingătoare. Un nas ușor cârn devine insesizabil în fața unui râs molipsitor, niște urechi clăpăuge sunt date uitării când energia pozitivă pe care ți-o transmite ți-a schimbat și ție întreaga stare de spirit. Aceste lucruri devin însă de neiertat în mediul online, când toată conexiunea cu persoana respectivă se rezumă la o imagine 2D, plată, și când toate aceste caracteristici care îi oferă unicitate dispar. Fotografia reușește să îi răpească individualitatea și să scoată în evidență defectele până în punctul în care devin deranjante. Așa că, din momentul acesta, apare dorința de a corecta trăsăturile fizice care nu ne plac și începe goana după atingerea perfecțiunii.

Instrumentele care ne sunt puse la dispoziție în acest sens nu sunt puține și au devenit ușor de accesat, fiind la îndemâna oricărui utilizator de smartphone. Lansarea Photoshop-ului acum 28 de ani a schimbat percepția realității aspectului fizic, impunând standarde mult prea înalte de frumusețe și ducând chiar la  manipularea mediei. Dacă la început era un simplu program care putea fi accesat de  pe calculator și a cărui utilitate era de a echilibra culorile imaginii, astăzi nu există un lucru pe care să nu îl poată face: de la alungirea picioarelor, subțierea taliei, albirea dinților până la estomparea ridurilor, a acneei sau reducerea celulitei.

Iar istoria ne arată că industria modei sau cea a entertainment-ului nu au făcut rabat de la retușarea imaginilor, și nu doar în sensul de a ajusta lumina sau umbrele, ci într-o manieră extremă, unde în căutarea trupului perfect, un picior ajungea să aibă aceeași subțirime ca o mână. Să ne amintim numai de câteva exemple de Photoshop gone bad. Really bad. Coperta din 2003 a revistei GQ UK, unde picioarele lui Kate Winslet au fost vizibil modificate, subțiate excesiv; în ediția din martie 2013 a Harpers Bazaar China, Sarah Jessica Parker era de nerecunoscut, părând mai degrabă pictată decât fotografiată, cu un ten perfect, strălucitor și pomeți conturați, cum nici cele mai dibace mâini ale unui chirurg nu ar fi reușit să îi obțină. Sau în 2010, când Prințul William a pozat pentru revista Hello! și podoboada lui capilară era mult mai bogată decât în realitate. Și asta nu datorită vreunui tratament cu un șampon-minune.

Citește continuarea în ELLE DECEMBRIE 2018!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle