ELLE BEAUTY: Podoaba capilara de-a fir a par

A-nceput de ieri sa cada cite-un fir... Acum a stat? Nu-ti face griji, industria cosmetica si cea farmaceutica ne promit, peste citiva ani, niste surprize de proportii la capitolul remedii impotriva caderii parului. Ce poti face, intre timp, pentru a-ti usura asteptarea?

ELLE BEAUTY: Podoaba capilara de-a fir a par

Grija numarului de fire pe care le lasi in fiecare zi pe perie iti scoate peri albi? Draga cititoare, as vrea sa incep articolul cu un indemn: nu te mai stresa din aceasta cauza! In primul rind deoarece cortizolul (hormonul stresului) e unul dintre factorii declansatori ai fenomenului in sine. Si in al doilea rind pentru ca am aflat ca e doar o chestiune de timp (maximum citiva ani) pina ce solutiile cu efect miraculos de regenerare, indesire si chiar de reversibilitate a albirii parului vor fi disponibile la orice farmacie sau beauty shop.

Colega mea, Alice, mi-a povestit ca, in cadrul unui interviu, un director de cercetare al unui important brand cosmetic i-a confirmat off the record ca odata ce au inceput sa lucreze cu celulele stem, cit de curind vor fi lansate produse care vor ajuta la restructurarea integrala a podoabei capilarei, indiferent de cit s-ar fi risipit din ea. Iar un raport publicat de The FASEB Journal a ajuns la concluzia ca persoanele care albesc rapid au parte de stres oxidativ intens cauzat de acumularea de peroxid de hidrogen la nivelul foliculului firului de par, iar acest lucru se manifesta prin albirea firului din interior.

Descoperirea a fost facuta din intimplare, in timp ce oamenii de stiinta cautau un tratament pentru vitiligo. Iar studiul arata ca aceasta predispozitie poate fi remediata cu un tratament (care e testat si perfectionat chiar acum, in timp ce scriu aceste rinduri) capabil sa inverseze actiunea de albire a peroxidului. Deci, dupa cum spuneam, e doar o chestiune de timp pina ce remedii miraculoase vor fi la indemina tuturor.

Ce si de ce este alopecia?

Alopecia sau… chelia (dupa cum isi numeste o prietena inarmata cu multa autoironie linia parului, care se distinge din ce in ce mai greu in poze) e un mister, nimeni nu stie cauzele exacte, insa exista niste factori determinanti. „Stresul, predispozitia genetica, deficitul de zinc pe termen lung si tulburarile hormonale, in special cele tiroidiene, determina o pierdere rapida a firelor de par localizate mai ales pe scalp, barba, sprincene si rareori in alte zone ale corpului. Evolutia bolii este imprevizibila. Afectiunea se poate remite sau, din contra, extinde determinind alopecie totala (pierderea completa a parului de la nivelul scalpului) sau universala (caderea completa a parului de pe intreg corpul).Dupa vindecarea primului episod, 30% din pacienti prezinta recurente', spune Tereza Salajan, medic dermatolog la Clinica de Infrumusetare Slim Art.

Se pare ca noi, femeile, sintem atinse de doua tipuri de afectiuni care ne raresc podoaba capilara: „Pseudopelada e o alopecie ireversibila cu cauze necunoscute ce afecteaza frecvent reprezentantele sexului frumos dupa 30 de ani, iar alopecia androgenica feminina, care reprezinta cea mai mare parte din cazurile de alopecie la femei (aproximativ 80%), se manifesta cu o pierdere a parului ce afecteaza mai ales regiunea mediana a scalpului', explica dr. Tereza Salajan, mentionind ca printre factorii favorizanti se numara producerea crescuta de hormoni masculini, ovarul polichistic si consumul de medicamente cu actiune androgenica.

Text: Lavinia Gogu
Foto: Tibi Clenci

Citeste continuarea in ELLE SEPTEMBRIE 2013!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle